Vīna skola

SANGIOVESE

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Kā pārliecinoši lielākā daļa vīnogu šķirņu, arī Sangiovese tiek audzēta daudzviet pasaulē, bet jebkuram vīnmīlim vai vīnzinim šī šķirne asociēsies ar vienu valsti un reģionu – Toskānu. Šajā reģionā Sangiovese ir karaliene un nekur citur tā neparāda sevi tik daudzpusīgi kā Itālijas centrālajā reģionā. Klimats, augsne, tradīcijas un izturēšana ir tikai daži faktori, kas padara šo vīnogu šķirni par nebeidzamu pārsteigumu vīna mīlētāju vidū un pierāda, ka viena un tā pati vīnogu šķirne var būt pilnīgi citāda katrā apelācijā. Pat ja tās šķir vien strautiņš lauka vidū…

VĒSTURE

Daži autori tic, ka Sangiovese vīnogu šķirni ir kultivējuši senie etruski un tā ir bijusi savvaļas šķirne, taču mūsdienu DNS analīzes liecina ko citu. Pirmo reizi šķirne dokumentāri ir minēta 1600. gadā itāļu agronoma Džovana Vetorio Soderīni darbā par vīnkopību Toskānā. Šajā darbā tā ir minēta ar nosaukumu Sangiogeto, ko uzskata par senāko šīs šķirnes sinonīmu: “..il Sangiogeto, aspro a mangiare, ma sugoso e pienissimo di vino,” kam tulkojums varētu skanēt apmēram tā: “Sangiogeto ir pārāk rūgta ēšanai, bet sulīga un vīnīga.” Leģenda vēsta, ka Sangiovese nosaukums ir cēlies no latīniskā sanguis Jovis jeb ‘Jupitera asinis’. Šādu nosaukumu tai ir devuši kādas abatijas mūki Emīlijas-Romanjas reģionā, kad klostera apmeklētāji taujājuši pēc vīna nosaukuma, ar ko tie ir cienāti klostera apmeklējuma laikā.

No zinātniskā skatupunkta ir pierādīts, ka šķirne ir cēlusies dabīga krustojuma ceļā no vīnogu šķirnēm Ciliegiolo x Calabrese di Montenuovo, no kurām pirmā ir plaši pazīstama, sena vīnogu šķirne, bet otra gandrīz nepazīstama un izzudusi šķirne, kas ir kultivēta Montenuovo kalna apkārtnē senos laikos.

IZSKATS UN ĪPAŠĪBAS

Sparīgs un spēcīgs vīnstāds, bet ļoti uzņēmīgs pret puvi izraisošām slimībām ogu plānās miziņas dēļ. Nogatavojas lēnām un vēlu, tādēļ svarīgs ir mērens klimats, lai rudenī nebūtu lietavu. Izturīga pret sausumu un ražīga vīnogu šķirne. Neraugoties uz faktu, ka Sangiovese dažos aspektos var salīdzināt ar citu Itālijas cēlo vīnogu šķirni Nebbiolo, patiesībā klasisks Sangiovese apraksts ir citāds. Kopsaucējs ir rodams gatavu sarkano ogu, it īpaši skābo ķiršu garšā, garšvielu toņos, kas atgādina fenheli, rozmarīnu vai timiānu, kā arī tomātu, balzametiķa un mālainas mineralitātes toņos. Pēc struktūras vīns būs no vidējas līdz pilnīgai miesasbūvei atkarībā no audzēšanas vietas, vinifikācijas un izmantotā ozolkoka.

IZPLATĪBA UN ĢEOGRĀFIJA

Sangiovese vīnogu šķirne ar nosaukumu Nielluccio ir viena no svarīgākajām vīnogu šķirnēm Francijai piederošajā Korsikas salā. No šīs šķirnes šajā salā tiek gatavoti spēcīgas miesasbūves sarkanie un rozā vīni, jo tieši šādi šī šķirne izpaužas uz salas esošajā māla un kaļķakmens augsnē. Atpazīstamākie Korsikas vīni tiek gatavoti Patriomonio apelācijā, gan jāpiebilst, ka šajā apelācijā to parasti mēdz jaukt kopā ar Sciaccarello šķirni. Pēdējos gados arī Langdokas reģionā ir sākuši audzēt Sangiovese, bet tās platības nav vērā ņemamas. ASV, Kalifornijas štatā, Sanogiovese nelielās platībās tiek audzēta Napas ielejā, Sanlūisobispo, Santabarbarā un vēl dažos reģionos. Arī Vašingtonā to var atrast pie dažiem ražotājiem.Kanādā tā aug dažu hektāru platībā, un tā tiek izmantota ledus vīnu gatavošanā. Nedaudz vairāk kā 2000 ha platībā to audzē arī Argentīnā, Sanhuanas, Larjohas un Mendosas reģionā. Tieši tāpat nelielos daudzumos to audzē Austrālijā, Dienvidāfrikā un Jaunzēlandē.

Pavisam citādi ir ar Sangiovese vīnogu šķirni, ja runājam par Itāliju, it īpaši par Toskānu. Šeit tā ir karaliene, ko no troņa tik viegli neviens negāzīs.

Chianti ir atpazīstamākā un arī lielākā apelācija Toskānā, kur tiek izmantota Sangiovese. Apelācija pārklāj gandrīz vienu trešdaļu no reģiona ziemeļu daļas, un šeit tiek gatavoti tipiski augstāka skābuma līmeņa dažādas miesasbūves vīni.

Chianti Classico ir viens no septiņiem subreģioniem, kas tiek uzskatīts par labāko. Šajā apelācijā tiek gatavoti vīni ar izteiktu identitāti – spēcīgi, eleganti un ar daudz lielāku izturēšanas potenciālu nekā Chianti reģionā gatavotie.

Montalcino, kas atrodas uz dienvidiem no Sjēnas pilsētas, tiek gatavoti ilgtspējīgākie un pilnmiesīgākie Sangiovese vīni. Ja redzat uz etiķetes uzrakstu Brunello di Montalcino, ziniet, jūsu rokās ir izcils vīns. Ņemot vērā, ka Brunello vīns savā izpausmē ir tanīnains, spēcīgs un savā jaunībā pat agresīvs, tam pēc likumdošanas ir jābūt izturētam vismaz četrus gadus, no kuriem vismaz divi gadi ir jāpavada mucā.

Vino Nobile di Montepuciano nav nekāda sakara ar Montepulciano vīnogu šķirni, jo tiek gatavots no Sangiovese, lai arī aprakstos var figurēt ar nosaukumu Prugnolo Gentile, jo tas ir Sangiovese vietējā klona nosaukums. Vino Nobile di Montepulciano ir dažāds – no ikdienišķas kvalitātes viegli dzeramiem vīniem līdz pat intensīviem un spēcīgiem, kas raksturā var atgādināt Brunello vīnu. To jūs zināsiet tikai tad, ja pārzināsiet katra konkrētā vīndara vinifikācijas metodes. Carmignano atrodas uz rietumiem no Florences, un Sangiovese vīna stils šeit ir atšķirīgs, jo vīna sastāvā ir jābūt vismaz 10–20% Cabernet Sauvignon vai Cabernet Franc. Carmignano apelācijā tā ir noticis vēsturiski, jo kādreiz šajā vietā ir bijusi vīnstādu audzētava, kur ir tikušas audzētas arī šīs šķirnes. No stila skatupunkta šeit gatavotie vīni būs līdzīgi Chianti, bet ar augļaināku garšu un spēcīgāku struktūru. Ar nosaukumu Morellino Sangiovese vīnogu šķirne slēpjas Morellino di Scansano apelācijā. Šī vieta atrodas Toskānas dienvidos, kur klimatu ietekmē Tirēnu jūras tuvums. Vīni stilistiski būs sulīgāki, augļaināki, ar jūtamāku skābuma līmeni, kas garšā liks atcerēties skābo ķiršu notis. Svaigās garšas un likumdošanas dēļ lielākajā daļā gadījumu Morellino vīni ir paredzēti dzeršanai jauni, bet, protams, ir izņēmumi.

SADERĪBA

Pateicoties skābuma līmenim un garšas dažādībai, Sangiovese ir piemērots dažādiem ēdieniem, bet, raugoties no reģionālās saderības skatupunkta, protams, der skatīties uz itāļu, it īpaši Toskānas reģiona virtuvi. Pie spēcīgākas garšas vīniem, piemēram, Brunello, piemeklējiet medījuma gaļu vai izturētu Pecorino sieru, lai veidotos arī struktūru saderība un ēdiens varētu papildināt vīnu un otrādi. Fiorentina steiks – bez vārdiem, jo tā būs baudas virsotne ar Chianti Classico vīnu. Picas, ņoki un Toskānas zirņu zupa būs labi piemēroti Morellino di Scansano vīniem. Grilēti dārzeņi, pasta ar gaļas mērci saderēs ar Carmignano vīniem, bet jēra karbonāde sniegs patiesu garšas baudījumu ar spēcīgākas miesasbūves Vino Nobile vīnu. Jebkurā gadījumā der atcerēties, ka Sangiovese vīni tiek uzskatīti par īpaši draudzīgiem vīniem, ja runa ir par ēdienu un vīnu saderību.

 

Komentāri:

Jūsu komentārs:

Jaunumi no Facebook