Vīna skola

PINOT GRIGIO

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Pinot Grigio, visticamāk, ir viena no populārākajām Pinot Noir mutācijām, kas rada vieglu un skābenu baltvīnu. 21. gadsimta pirmajā desmitgadē Pinot Grigio pārspēja Chardonnay kā pasaulē populārākais baltvīns. Tas ir citrusīgu aromātu pilns vīns, kas vasaras dienā atsvaidzinās vairāk nekā glāze ūdens! Pinot Grigio pasaulē ir pazīstams ar vairākiem nosaukumiem, kas cieši saistīts ar to, kurā valstī par to runā. Pinot Grigio Itālijā, Pinot Gris Francijā, Grauer Burgunder Vācijā un Grauburgunder Austrijā.

 

VĒSTURE

Lai gan daudzi tic, ka šīs vīnogas dzimtene ir Itālija, patiesībā, gluži kā daudzām citām vīnogām, tās aizsākumi meklējami Francijā, kur šo vīnogu pazīst kā Pinot Gris. Vēsturnieki domā, ka šī vīnoga ir mutācija no sarkanās vīnogas Pinot Noir. Vīnogas dzimtene ir Burgundija, bet 13. gadsimtā tā aizceļojusi līdz Šveicei, kur tikusi uzskatīta par karaļa mīļāko vīnogu. No Šveices vīnoga ceļojusi tālāk uz Ziemeļitāliju, kur arī aizsākas stāsts par Pinot Grigio. Šī vīnoga ļoti strauji un veiksmīgi izplatījās Itālijas ziemeļaustrumu reģionos: Lombardijā, Veneto, Friuli un Trentīno-Alto Adidžē. Drīz vien šis vīns kļuva par populārāko baltvīnu Itālijā un tad arī par visvairāk importēto baltvīnu ASV.

 

IZSKATS UN ĪPAŠĪBAS

Pinot Grigio vīnogulāji vislabāk jūtas vēsākās klimata zonās un nobriest salīdzinoši agri ar visai augstu cukura līmeni, kas savukārt var veidot saldāku vai augstāka alkohola līmeņa vīnu. Vīnogas aug mazos ķekaros, un to miziņas, kad nobriedušas, nav zaļas kā citām baltvīna vīnogām, bet gan pelēcīgi violetas vai rozā, kas ir tieši atbildīgas par šīs vīnogas nosaukumu (grigio itāļu valodā nozīmē ‘pelēks’). Vīnogas uz viena ķekara var variēt krāsu toņos no tumšākām uz gaišākām, un tās ir vienas no tumšāko miziņu īpašniecēm, kas rada baltvīnu. Kādēļ tad šis vīns nav sarkanīgāks? Jo vīns tiek radīts no vīnogas augļa daļas, kas ir gaiša, un tā fermentācijas procesā netiek pieļauta pārāk ilga vīnogu sulas saskarsme ar to mizām, kas palīdzētu vīnam iegūt tumšāku nokrāsu. Vīnogulāju lapas ir gandrīz identiskas Pinot Noir lapām. Vīna krāsa variē no zeltaini dzeltenas līdz salmu dzeltenai, reizēm tam piemīt nedaudz rozīga nokrāsa.

 

IZPLATĪBA UN ĢEOGRĀFIJA

Šī vīnoga nu ir pazīstama gandrīz visur. Lai gan gadsimtiem tās mājvieta ir bijusi Burgundija, kur to pazina ar vārdu Pinot Beurot, tās izplatība Eiropā un ārpus tās notika ļoti ātri. Šī vīnoga tagad ir izplatīta arī Eiropas austrumos – Austrijā (kur šī vīnoga rada pilnmiesīgus vīnus), Slovēnijā, Slovākijā, Rumānijā, Ungārija un Krievijā. Nevienā no šīm valstīm tā gan nav nekāds jaunums, savukārt Jaunajā pasaulē tā ir satricinājusi vīna tirgu un kļuvusi par sīvu sāncensi pasaulē plaši pazīstamajam un cilvēku mīlētajam Chardonnay. Kalifornijā 20. gs. 90. gados krasi palielinājās iestādīto Pinot Grigio vīnogulāju skaits. Oregonā, piemēram, Pinot Gris vīni ir kļuvuši daudz populārāki par pavisam līdzīgi gatavotajiem Chardonnay tipa vīniem. Dienvidamerikā, gluži kā Itālijā, lielāku popularitāti gūst Pinot Blanco, nevis Pinot Grigio. Pāris interesanti Pinot Grigio nākuši tieši no augstāka novietojuma vīnu laukiem, kā Argentīnas Mendosas reģiona. Karstākā klimatā šīs vīnogas zaudē skābumu, tieši tādēļ Austrālija ir ierobežojusi savas vīnogu plantācijas salas vēsākajās daļās. Šīs vīnogas paliek arvien populārākas arī Jaunzēlandē, kur aromātiskiem vīniem tiek dota priekšroka. Mūsdienās tikai divas vīna apelācijas patiesi izceļ visu šo vīnogu potenciālu: Alsaka Francijā un Oregona ASV, jaunākais reģions, kas rada patiešām kvalitatīvus Pinot Grigio.

 

GARŠAS ĪPATNĪBAS UN AROMĀTI

Pinot Grigio garšas variē, lai gan pamatā tas tiek kvalificēts kā sauss baltvīns, dažviet tas būs augļaināks. Galvenās augļu notis Pinot Grigio vīnā ir laims, citrons, bumbieri un āboli, kā arī kauliņaugļi, kā nektarīni, persiki un aprikozes (it īpaši siltāka klimata zonās). Atkarībā no tā, kur augušas vīnogas, Pinot Grigio var piemist arī medus notis, ziedu aromāti un sāļa mineralitāte. Šai vīnogai nav izteikti unikāla garša kā Moskato vai Riesling, bet tā vīnam dod patīkamu skābumu un svaigumu.

 

Trīs izplatītākie Pinot Grigio stili ir šādi:

– Ziemeļitālija: minerāls un sauss vīns ar citrusu notīm, nelielu skābumu un mandeļu rūgtumu;

– Francija: augļains un salds vīns, galvenokārt nāk no Alsakas reģiona, garšās ir citrusīgs, ar persiku un medus notīm;

– ASV un Austrālija: sauss baltvīns, ar nedaudz pārspīlētu augļainumu un mazāku skābumu.

 

SADERĪBA

Pinot Grigio ar citrusīgo un svaigo skābumu lieliski saderēs ar svaigiem dārzeņiem, jēlu zivi un vieglām maltītēm, piemēram, zupām vai risoto. Nekļūdīga kombinācija šim vīnam noteikti būs kopā ar zivīm un jūras veltēm! Droši eksperimentējiet ar dažādiem ēdieniem: viegliem pastas ēdieniem, suši vai zivīm krēmīgā mērcē, austerēm un balto gaļu, piemēram, tītaru vai vistu. Sieru platē šis vīns jākombinē ar mīkstākiem vai vidēji mīkstiem sieriem, kā kazas un aitas sieri. Gards tas būs kopā ar Brie, Mozzarella un Ricotta sieriem. Svaigi augļi un salāti, kā arī dažādas uzkodas tikai papildinās Pinot Grigio garšas. Ja uz galda ir vīns no Alsakas reģiona, tad tas labi ies kopā ar pikantākiem ēdieniem.

Komentāri:

Jūsu komentārs: