Šī interesantā zupa ir klasisks deserta ēdiens Ķīnas dienvidos. Tā ir salda, krēmīga un sātīga. Zupa mani piesaistīja ar savu neparasto kombināciju – valrieksti un rīsi. Valriekstu izdaudzinātās labās īpašības nu jau ir visiem zināmas – lielisks neaizstājamo omega 3 taukskābju avots, kas samazina slikto holesterīnu, pazemina sirds un asinsvadu slimību risku, stiprina imūnsistēmu un uzlabo smadzeņu darbību. Rīsi ir neatņemama Austrumu virtuves sastāvdaļa ne viena vien iemesla dēļ – tie ir labs ogļhidrātu un proteīnu avots, satur B vitamīnu un regulē vielmaiņu. Kokosriekstu piens piedod patīkamu, maigu kokosriekstu garšu.
Valriekstus vēlams pirms gatavošanas iemērkt uz 2 stundām ūdenī – tas uzlabos riekstu uzturvērtību, atvieglos to sagremošanu, kā arī samazinās valriekstu sūro garšu.
Šajā receptē izmantojām arborio rīsus, tiem ir augstāks cietes saturs un tie ir krēmīgāki, taču var lietot jebkurus citus rīsus.
Šoreiz izmantojām parasto balto, rafinēto cukuru, taču var izvēlēties arī kādu citu saldinātāju, piemēram, medu, agaves sīrupu, kokospalmu cukuru u.c.
Iemērc ūdenī rīsus un valriekstus un atstāj uz vismaz 2 stundām.
Rīsus un riekstus noskalo, liek blenderī, pievieno 1 glāzi ūdens un 3 minūtes blendē, līdz masa viendabīga, beigās pievieno atlikušo ūdeni.
Lej zupu katliņā un karsē, līdz sāk vārīties. Nepārtraukti maisot, vāra ~ 10 minūtes, līdz rīsi uzbrieduši un zupa iegūst biezu, krēmīgu konsistenci. Var pievienot vēl ūdeni, ja gribas zupu šķidrāku. Beigās pievieno cukuru vai jebkādu citu saldinātāju pēc garšas un iemaisa kokosriekstu pienu.
Komentāri: