Pistāciju mīklas groziņi ar panna cotta pildījumu

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
8 personām

Šis ir it kā vienkāršs deserts, tomēr tā gatavošanu var saukt par piņķerīgu, tas prasa koncentrēšanos un pacietību. Galvenais – jāievēro precizitāte, tātad svari ir obligāti.

 

Sastāvdaļas

TARTES PAMATNĒM

100 g sasmalcinātu pistāciju bez sāls

160 g augstākā labuma miltu

35 g pūdercukura

½ tējkarotes sāls

113 g sviesta, nesālīta

20–30 ml auksta ūdens

1 olas baltums, viegli saputots

 

PANNA COTTA KRĒMAM

250 ml piena

3 tējkarote smalkā želatīna pulvera

30 g smalkā cukura

250 ml saldā krējuma

1 tējkarote rožūdens esences (pēc izvēles)

šķipsniņa sāls

 

ŽELEJAI

240 ml ogu sīrupa, kas nedaudz atjaukts ar ūdeni

30 g smalkā cukura

2 tējkarotes želatīna pulvera

pāris piles rožūdens esences

 

lobītas pistācijas un ēdamie ziedi vai kaltētas ziedlapiņas dekorēšanai

Pagatavošana

  1. Pagatavo mīklu tartei. Riekstus sablendē smalkā masā, bet ne pulverī. Pievieno miltus, pūdercukuru, sāli un samaisa kopā. Tad pievieno sviestu un atkal sablendē. Visbeidzot pakāpeniski pa ēdamkarotei pievieno ūdeni un atkal sablendē. Liek ledusskapī vēsumā atpūsties vismaz uz apmēram 20–30 minūtēm.
  2. Tartes formu ietauko un izkaisa ar miltiem, izrullē un ieklāj mīklu. Liek formu ar visu mīklu saldētavā uz 15 minūtēm, lai tā ieņem vajadzīgo formu.
  3. Cepamo formu ar mīklu pārklāj ar cepamo papīru, pārber smagumam grūbas vai keramikas pērlītes un cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā 20 minūtes. Tad izņem no krāsns, noņem smagumu ar cepamo papīru un pašu tartes pamatni iesmērē ar sakultu olas baltumu. Liek atpakaļ krāsnī uz vēl 20 minūtēm, bet uzmana, lai nepiedeg. Gatavās pamatnes nedaudz atdzesē un liek saldētavā atdzist pavisam.
  4. Tikmēr pagatavo panna cotta krēma masu. Katliņā lej pienu, iemaisa želatīnu un ļauj tam sākt uzbriest. Piens tā kā savilksies, kļūs spīdīgs. Tajā brīdī tas jāliek uz plīts un jāuzsilda, bet ne jāuzvāra. Pievieno cukuru un maisa, līdz cukurs izkusis. Noņem no plīts, pievieno saldo krējumu, rožu esenci, ja to lieto, un šķipsniņu sāls, visu samaisa. Atstāj katliņā nedaudz atdzist.
  5. Tartes formas izņem no saldētavas, ielej tajās pavisam nedaudz krēma masas un liek atpakaļ saldētavā uz 10 minūtēm, lai veidojas hermētisks slānis, pirms lejam pārējo masu.
  6. Pēc noteiktā laika tartes ņem ārā no saldētavas un piepilda ar pārējo krēma masu. Liek atpakaļ saldētavā uz 2–3 stundām, lai sacietē. Man patīk šādus darbiņus darīt iepriekšējā vakarā vai naktī, lai visam ir laiks mierīgi ledusskapī atpūsties un nostāvēties.
  7. Pāris stundu pirms pasniegšanas pēc šāda paša principa kā panna cotta krēmu pagatavo želeju no ogu sīrupa, cukura un želatīna. Kad želejas masa atdzisusi, to pārlej pār krēma kārtu un atkal atpakaļ saldētavā, līdz viss sacietējis. Dekorē ar sakapātiem riekstiem un sausiem ziediem.

Komentāri: