Variācijas par tēmu:
Pildījumam var izmantot vai pievienot mazos gabaliņos sagrieztu, apgrauzdētu rupjmaizi. Maizīte piešķirs gaļai piesātinātu aromātu un garšu. Pildījumam var pievienot arī 1 ēdamkaroti ķimeņu.
Sautējot veltnīšus, var pievienot sagrieztus burkānus, kāļus, sīpolus. Dārzeņi būs mīksti un aromātiski, pilni ar gaļas un pildījuma garšām.
Lai veltnīši būtu sulīgāki, gatavojot mērci, var atstāt tos cepamajā traukā.
Gaļu sagriež 1 cm šķēlēs (griež pret šķiedru).
Ņem gaļas āmurīti un katru gaļas gabalu kārtīgi izdauza no abām pusēm. Ik pa laikam āmurīti iemērc aukstā ūdenī, lai gaļa neliptu klāt. Gaļas šķēles ir jāizdauza vismaz divas reizes lielākas, īpašu rūpību jāpievērš gaļas šķēles malām, lai, veltnīti satinot, tas turētos kopā arī bez veltnīša nosiešanas ar diegu.
Sagatavo pildījumu. Sīpolu nomizo un sasmalcina, gaļu vai sēnes smalki sagriež. Visu apcep uz sakarsētas pannas 1 ēdamkarotē eļļas. Pievieno nedaudz svaigi maltus melnos piparus.
Veido veltnīšus. Gaļas šķēli liek uz dēlīša vai galda vertikāli pret sevi. Uz gaļas šķēles, tās īsākās malas galā, liek 1 ēdamkaroti pildījuma un aizloka īsāko maliņu ciet. Tad gaļu stingri satin visā garumā rullītī. Ja šķiet, ka rullīši neturēsies kopā, ņemiet diegu un nosieniet katru veltnīti kā sainīti.
Kad visi veltnīši satīti, tos vēlreiz ar mitrām rokām samīļo, lai visi ir aptuveni vienādi un maliņas nenāk vaļā.
Pannā uzkarsē 2 ēdamkarotes eļļas un apcep sagatavotos veltnīšus no visām pusēm brūnus.
Kad visi veltnīši apcepti, tiem pārkaisa sāli un piparus, uzlej glāzi silta ūdens, pievieno krāsai ēdamkaroti tomātu mērces, liek virsū vāku un sautē ~1 stundu. Sautēšanas laikā ir jāuzmana, lai traukā visu laiku ir mazliet ūdens.
Veltnīši ir gatavi, kad tajos iedurot dakšiņu, gaļa viegli sadalās. Gatavos veltnīšus liek servējamā traukā.
Tajā pašā cepamajā pannā sagatavo mērci. Šķidrumā, kurā sautēti veltnīši, iemaisa 1 ēdamkaroti miltu, pievieno 200 ml saldā krējuma un visu izmaisa.
Pasniedz pārlietus ar mērci, tikko vārītiem kartupeļiem un štovētiem kāpostiem.
Komentāri: