Receptes

 

Nomazgā lokus, nogriež galus, apslaka tos eļļā, pārkaisa ar sāli un pipariem, liek krāsnī cepties 180 °C temperatūrā 10 minūtes.
Daļu loku pēc tam liek krāsnī bez ventilācijas režīma 230 °C temperatūrā uz 30 minūtēm, tā iegūstot loku pelnus. Šādi var izmanot arī nevajadzīgus puravu galus, pētersīļu kātus un tamlīdzīgus zaļumus.
Tecināto krējumu sagatavo iepriekšējā dienā. Ņem 25% krējumu un to ievieto sietā, kurā ieklāta drāna vai marle, un sietu pakabina virs bļodas. Liek to visu ledusskapī uz nakti notecināt sūkalas.
Kad krāsnī ceptie loku gali gatavi, apgrauzdē maizi, ziež bagātīgu kārtu tecinātā krējuma, tam pāri liek gatavus ceptos lokus. Sajauc medu ar loku pelniem un pārslaka maizītes, pa virsu griež vēl svaigus lokus un pasniedz!
09 May 2019


Palielā katlā liek vārīties ūdeni, pievienojot tam pamatīgu šķipsnu sāls. Kad ūdens burbuļo, pievieno pastu un vāra, kā norādīts uz iepakujuma, līdz pasta ir gatava.
Dziļā pannā lej olīveļļu, pievieno sasmalcinātus ķiplokus un sakapātus anšovus. Ja vēlas, pievieno arī čili piparu pārslas. Visu sautē, līdz ķiploki mīksti, bet lai nepiedeg. Tādēļ eļļu sākumā nevajag žēlot.
Pēc apmēram 4–5 minūtēm pievieno sakapātus kaperus, visu apcep. Pievieno sakapātus tomātus un visu labi samaisa. Pēc pirmā burbuļa pievieno melnās olīvas.
Kad spageti gatavi, tos pievieno mērcei un labi iemaisa. Pievieno mazliet ūdens, kurā pasta vārījusies, bet nedaudz.
Pastai pārkaisa svaigi kapātus pētersīļus un pārber ar rīvētu cieto sieru.

 
03 May 2019


Krējuma pudiņa krēmu pagatavo pēc norādēm uz iepakojuma un atdzesē to.
Cepumus sasmalcina un sajauc kopā ar izkausētu sviestu. Katliņā, kurā kausējās sviests, apcep kokosriekstu skaidiņas. Pievieno tām šķipsnu sāls.
Saldo krējumu saputo, tam var pievienot 1–2 ēdamkarotes cukura vai pūdercukura.
Banānus nomizo un sagriež ripiņās.
Trauciņos pilda cepumus, pudiņu, putukrējumu, banānus un visu atkārto, kamēr trauciņi pilni. Dekorē ar kokosriekstu skaidiņām un šokolādes strēmelītēm.
03 May 2019


Blenderī lej sojas mērci un apelsīnu sulu, pievieno sinepes, ķiploku daiviņas, sakapātus rozmarīna zariņus, medu un čili piparu, visu sablendē viendabīgā masā, līdz čili un ķiploki ir mazos gabaliņos. Ja nav pieejams blenderis, tad čili, rozmarīnu un ķiplokus ļoti smalki sakapā un sakuļ kopā ar sojas mērci, sinepēm un apelsīnu sulu.
Gaļu liek palielā traukā, apakšā izkārtojot apelsīnu šķēlītes, un pārlej ar marinādi, rūpīgi to iemasējot gaļā no visām pusēm.
Marinē vismaz 12 stundas, ideālā gadījumā – diennakti.
Cep līdz 185 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 1 stundu 20 minūtes. Pārbauda, vai gatava, ja nepieciešams, cep mazliet ilgāk.


Uzkarsē cepeškrāsni līdz 120 °C temperatūrai.
Pagatavo olbaltuma cepumus. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem.
Olu baltumus kuļ, pamazām pievienojot cukuru un kakao, kamēr veidojas stingras putas. Tad masā iecilā etiķi un kukurūzas cieti.
Uz cepamā papīra uzzīmē divus vienādus apļus. Olbaltuma masu vienmērīgi izklāj pa abiem apļiem. Cep 120 °C temperatūrā ~ 50 minūtes, kamēr masa ir kraukšķīga no ārpuses.
Tikmēr pagatavo krēmu. Saldo krējumu sakuļ ar cukuru, kamēr tas ir stingrs.
Uz atdzesētas olbaltuma pamatnes smērē krēmu, pāri liek otru olbaltuma daļu, pāri kārto krēmu un dekorē ar melnajiem ķiršiem.
03 May 2019


Kārtaino mīklu mazliet izrullē un ieklāj nelielā kantainā formā, uzlokot maliņas uz augšu. Liek cepties līdz 200°C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 10 minūtes.
Tikmēr pagatavo krēmīgo pildījumu. Krējumu sakuļ kopā ar olu un pievieno sarīvētu sieru.
Kad mīklas pamatne apcepusies viegli zeltaina un uzpūtusies, to mazliet piespiež un pāri lej krējuma masu. Pa virsu vienmērīgi izkārto attīrītas zaļās pupiņas.
Papriku sagriež plānos riņķīšos un kārto pāri pupiņām. Cep krāsnī vēl 10–15 minūtes, kamēr mīklas maliņas zeltainas.
Pasniedz sagrieztu kvadrātos, labi garšos kā karsta, tā auksta.


Krekerus salauž un ļoti smalki sadrupina. Visērtāk to izdarīt ar blenderi. Pievieno nelielu sauju ar timiāna lapiņām un samaisa. Otru daļu timiāna lapiņu atstāj sēņu cepšanai.
Sadrupināto krekeru masu samīca ar mīkstu sviestu. Cepamajā formā ieklāj sviestpapīru un liek samīcīto pamatnes masu. Ievieto ledusskapī 30 minūtes atdzesēties.
Tikmēr pagatavo krēma masu. Saputo sieru, līdz tas kļuvis krēmīgs un viendabīgs. Pievieno sadrupinātu zilo sieru un olas.
Siera masai pieliek krējumu un kukurūzas cieti. Visu saputo viendabīgā masā. Krēmu lej pāri cepumu masai un cep līdz 150 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 1 stundu.
Kad kūka izcepusies, to atdzesē apmēram 1 līdz 2 stundas. Kamēr kūka dziest, uz pannas apcep nelielos gabaliņos sagrieztas dažādas meža sēnes ar timiānu. Kad kūka atdzisusi,...


Sadala ananāsu. Vispirms nogriež abus galus, tad no visām pusēm atdala mizu. Pārgriež uz pusēm un vēlreiz uz pusēm – ceturtdaļās. Katrai ceturtdaļai izgriež serdeni, sagriež šķēles un tad mazos gabaliņos (~ 1 cm).
Ananāsa gabaliņus liek bļodā. Atsevišķā bļodiņā sajauc no apelsīniem izspiestu sulu, brūno cukuru un medu. 2–3 ēdamkarotes atliek atsevišķā traukā vēlākam laikam, pārējo lej pāri ananāsiem, un sacilā visu kopā, lai visi augļa gabaliņi aplīp ar mērci. Ļauj garšām savilkties (~ 15 minūtes).
Cepamo pannu apklāj ar cepamo papīru, un uz tā vienmērīgi vienā kārtā izkārto ananāsa gabaliņus, pirms tam tos vēlreiz kārtīgi apvārtot mērcē.
Cep 15 minūtes 200°C temperatūrā, līdz ananāsa gabaliņi ir viegli zeltaini brūni. Tad tos apgriež uz otru pusi, apsmērē...


Pagatavo mīklu: sajauc kopā abus miltus, cukuru un sāli. Pievieno uz rupjās rīves sarīvētu sviestu, un ar rokām visu sadrupina rupju smilšu konsistencē. Pakāpeniski, pa ēdamkarotei pievieno aukstu ūdeni, un ar rokām mīca, līdz sanāk vijīga viendabīga mīkla. Mīklu saveļ bumbā un liek ledusskapī 30 minūtes atpūsties.
Rabarberu gabaliņus un avenes liek vienā bļodā un sajauc kopā ar cukuru un kartupeļu cieti. Apmaisa, lai visi augļi ir vienlīdz aplipuši ar cieti un cukuru.
Kad pusstunda pagājusi, mīklu ņem ārā no ledusskapja un 15 minūtes ļauj atsilt istabas temperatūrā. Galda virsmu apbārsta ar miltiem, un ar mīklas rulli mīklu izrullē 1 cm biezu. Uz mīklas liek šķīvi, un ar nazi apgriež apkārt, lai iznāk vienādas formas mīklas apļi. Tos...
03 May 2019


Sviestu sakuļ kopā ar cukuru, kamēr masa paliek krēmīga. Pievieno olu un turpina kult, līdz mīkla ir viegla un pufīga.
No citroniem norīvē miziņu, ko pievieno mīklai. Tāpat pievieno miltus, kas sajaukti kopā ar cepamo pulveri un sāli un mīca tik ilgi, līdz mīkla atlec no rokām.
Tad mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 2 stundām atpūsties.
Pēc noteiktā laika mīklu ņem ārā no ledusskapja, izrullē 0,5 cm biezumā un izspiež apaļus cepumiņus. Cepamo plāti apsedz ar cepamo papīru, uz tās saliek cepumus, ko apbārsta ar Demeraras cukuru, un cep 10–12 minūtes 180 °C temperatūrā līdz maliņas ir brūnas un kraukšķīgas. Pārvieto uz režģa atdzist.


Ūdenī iemaisa cukuru, līdz tas izšķīst. Pievieno raugu, viegli samaisa un atliek malā uz 5 minūtēm.
Lielā bļodā samaisa miltus un sāli. Pamazām, nemitīgi maisot. miltiem pievieno ūdeni un raugu. Kad viss samaisījies, ar rokām mīklu aktīvi mīca vismaz 5 minūtes, līdz tā ir gluda.
Bļodu iesmērē ar olīveļļu, tajā liek mīklu, apkaisa ar nedaudz miltiem un pārklāj ar dvielīti. Mīklu liek siltā vietā uz 30 minūtēm, līdz tā ir dubultojusies izmērā.
Sakarsē krāsni līdz 200 ºC temperatūrai. Kamēr mīkla rūgst, nomizo burkānus un ar dārzeņu mizojamo nazi sagriež tos plānās strēmelēs. Burkānu strēmeles liek cepamajā traukā, pievieno mazliet sāls, eļļu, kļavu sīrupu un ābolu etiķi. Samaisa un liek cepties krāsnī 10 minūtes.
Kad mīkla uzrūgusi, to viegli...

 

Burkānus nomizo, sagriež smalkās ripiņās un liek tvaicēties katlā. Kad burkāni gatavi, tos liek blenderī un lēnām pievieno sviestu, līdz tas ir emulģējies. Sviestu liek ledusskapī atdzist.
Pa to laiku sagriež redīsus un selerijas kātus, nomazgā redīsu lapas.
Uz maizes ziež burkānu sviestu, virsū liek svaigus redīsus, dekorē ar lapu un selerijas salātiem, pāri kaisa mizotu mančego sieru.
baneris