Receptes
04 Jul 2019

1. Sāk putot olbaltumu. Kad parādījušās putiņas, pievieno vienu daļu cukura. Kad baltums saputojies jau stingrākās, biezākās putās, pievieno atlikušo daļu cukura. Masu puto, kamēr cukura graudiņi gandrīz izkusuši un masa palielinājusies apjomā. Beigās pievieno cieti un baltvīna etiķi, kārtīgi samaisa.

2. Saputoto masu liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar pergamenta papīru.

3. Olbaltumu izsmērē līdzeni papīra lielumā un cep cepeškrāsnī 25 minūtes 165 °C temperatūrā. Kad olbaltums gatavs, to atdzesē.

4. Saputo saldo krējumu ar maskarpones sieru un izlīdzina uz gatavās olbaltuma masas.

5. Zemenes sagriež gabaliņos, iemaisa sasmalcinātas piparmētras un pievieno cukura sīrupu.

6. Ogas izlīdzina uz saputotā krēma.

7. Ruleti tin ar papīra palīdzību piespiežot. Satītu sagriež gabaliņos ar karstu nazi.
26 Jun 2019
1. Katliņā ber cukuru, pievieno sviestu un citronu sulu. Sastāvdaļas maisot karsē, līdz izveidojusies riekstaini brūna karamele, tad iemaisa vaniļas sēklas. 2. Karameli izlīdzina 22 cm/dm cepamajā pannā. 3. Ābolus nomizo, tiem izņem serdes un sagriež šķēlēs. Ābolus izkārto uz karameles. 4. No...


Baklažānus sagriež 0,5 cm biezās ripiņās un apsāla, ļauj tiem 10 minūtes pastāvēt, lai izdalās
rūgtums.
Rīvmaizi sajauc raudeni un ķiploku pulveri.
Baklažānus panē miltos, olā un rīvmaizē. Cep tos sakarsētā eļļā no abām pusēm zeltainus.
Baltmaizes šķēli uz pāris sekundēm izmērcē ūdenī. Var izmantot arī pastāvējušu un jau sausu
maizīti.
Pagatavo mērci. Blenderī liek tomātu gabaliņus (pirms tam obligāti jāizgriež tomātu serdītes),
nomizotu šalotes sīpolu, ķiploka daiviņu un ūdenī izmērcētu maizi, nedaudz sasmalcinātus
zaļumus, eļļu un balzametiķi. Visu sablendē viendabīgā, krēmīgā masā. Pagaršo. Pēc garšas
pievieno sāli, piparus vai mazliet medu, lai izlīdzinātu garšas.


Ingveru nomizo un sarīvē uz rupjās rīves.
Samaisa sāli ar cukuru attiecībā 3:1.
Lasim izņem asakas un nogriež ādu. Lasi no visām pusēm iemasē ar nelielu daudzumu sojas mērces.
Iztin pārtikas plēvi, pamatni nokaisa ar sāls maisījumu, pa virsu liek pusi ingvera un lasi ar vēdera daļu uz leju. Pāri liek atkal ingveru un pārkaisa ar atlikušo sāls maisījumu. Lasi ietin un liek ledusskapī uz 12–24 stundām. Pēc tam iztin, noskalo un nosusina.
Sarkanos sīpolus nomizo un sagriež sev vēlamos gabalos.
Liek katliņā vārīties vienādās daļās upeņu sulu, ābolu etiķi un ūdeni kopā ar cukuru pēc garšas.
Karstu marinādi pārlej sīpoliem un liek ievilkties zem folijas.
Sajauc krēmsieru ar mārrutkiem pēc garšas un ziež uz maizes.
Pāri kārto...
12 Jun 2019


Pagatavo smilšu mīklu. Sviestu sajauc ar cukuru, pievieno miltus, un samīca viendabīgu mīklu. Mīklu novieto vēsumā 30 minūtes.
Sagatavo cepamo formu. Mīklu izspaida vai izveltnē formā un sabaksta ar nazīti, lai cepoties neveidojas gaisa burbuļi. Cep 180 °C temperatūrā 15 minūtes.
Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos un liek bļodā, pievieno cukuru un olas. Masu karsē ūdens peldē, kamēr tā sāk biezēt. Karstu masu izlej caur sietiņu.
Savārītos rabarberus liek gatavajā smilšu mīklas groziņā un atdzesē. Tikmēr pagatavo olbaltuma zefīra masu.
Olbaltumu ar vienu daļu cukura puto, līdz masa kļuvusi stingra un cukurs tikpat kā izkusis, otru daļu cukura vāra sīrupā, līdz tas kļuvis biezāks. Tad karsto sīrupu tievā strūkliņā lej putotajos olas baltumos un turpina putošanu. Masu puto, kamēr...
07 Jun 2019


Piparmētru lapas atdala no kātiem un liek katrā no sešām vīna glāzēm. Vīna glāzes piepilda ar ledu.
Katrā glāzē lej 60 ml plūškoka sīrupa.
Pāri lej 125 ml Prosecco un 50 ml tonika. Laimu sagriež šķēlēs un katrā glāzē liek pa šķēlei. Glāzes saturu viegli apmaisa ar bāra karoti.


Pagatavo pieneņu medu. Savāc svaigus pieneņu ziedus, aplej tos ar verdošu ūdeni un notur ūdenī vienu diennakti.
Tad šo šķidrumu nokāš un vāra 45 minūtes. Pievieno aptuveni tikpat daudz cukura, cik ir pieneņu novārījuma (attiecībā 1:1), un pavāra vēl 30 minūtes. Atdzesē un lej burciņās glabāšanai.
Pagatavo pieneņu brulē krēmu. Katlā uzkarsē saldo krējumu kopā ar 3 saujām svaigu pieneņu un silda tuvu pie vārīšanās temperatūras 10–15 minūtes.
Tad saldo krējumu izkāš caur sietu citā katlā, liek klāt pieneņu medu un sildot lej klāt sakultus olu dzeltenumus.
Kad viss vienmērīgi samaisījies, iegūto masu lej brulē trauciņos un cep 150 °C temperatūrā 40 minūtes. Svarīgi, lai brulē trauciņi būtu ielikti citā, dziļākā traukā ar ūdeni, kas pieliets gandrīz līdz...


Vārošā ūdenī liek olas istabas temperatūrā un vāra 6 minūtes, pēc tam tās strauji atdzesē.
Pa to laiku notīra pētersīļus no kātiem, nomizo un sagriež sarkano sīpolu un čili. Liek blenderī ar neitrālu eļļu, pievieno laima sulu un sāli. Blendē līdz viendabīgai masai. Pēc tam pievieno biezpienam. Biezpienu pirms tam var izberzt caur sietu, lai būtu viendabīgāka, krēmīgāka konsistence.
Liek uz maizes biezpienu, pāri liek prošuto vai līdzīgu vītinātu gaļu. Pabeidz ar mīksti vārītu olu, sāli un pipariem.
Katliņā ber cukuru, tam pievieno ūdeni un karsē, līdz cukura graudiņi pilnībā izkusuši. Virtuves kombainā ber ar piestu saspiestu koriandru, no lapiņām atbrīvotas zemenes, pievieno citronu sulu un iepriekš pagatavoto cukura sīrupu, visas sastāvdaļas samaļ viendabīgā masā. Masu...

 

Nomazgā lokus, nogriež galus, apslaka tos eļļā, pārkaisa ar sāli un pipariem, liek krāsnī cepties 180 °C temperatūrā 10 minūtes.
Daļu loku pēc tam liek krāsnī bez ventilācijas režīma 230 °C temperatūrā uz 30 minūtēm, tā iegūstot loku pelnus. Šādi var izmanot arī nevajadzīgus puravu galus, pētersīļu kātus un tamlīdzīgus zaļumus.
Tecināto krējumu sagatavo iepriekšējā dienā. Ņem 25% krējumu un to ievieto sietā, kurā ieklāta drāna vai marle, un sietu pakabina virs bļodas. Liek to visu ledusskapī uz nakti notecināt sūkalas.
Kad krāsnī ceptie loku gali gatavi, apgrauzdē maizi, ziež bagātīgu kārtu tecinātā krējuma, tam pāri liek gatavus ceptos lokus. Sajauc medu ar loku pelniem un pārslaka maizītes, pa virsu griež vēl svaigus lokus un pasniedz!
09 May 2019


Palielā katlā liek vārīties ūdeni, pievienojot tam pamatīgu šķipsnu sāls. Kad ūdens burbuļo, pievieno pastu un vāra, kā norādīts uz iepakujuma, līdz pasta ir gatava.
Dziļā pannā lej olīveļļu, pievieno sasmalcinātus ķiplokus un sakapātus anšovus. Ja vēlas, pievieno arī čili piparu pārslas. Visu sautē, līdz ķiploki mīksti, bet lai nepiedeg. Tādēļ eļļu sākumā nevajag žēlot.
Pēc apmēram 4–5 minūtēm pievieno sakapātus kaperus, visu apcep. Pievieno sakapātus tomātus un visu labi samaisa. Pēc pirmā burbuļa pievieno melnās olīvas.
Kad spageti gatavi, tos pievieno mērcei un labi iemaisa. Pievieno mazliet ūdens, kurā pasta vārījusies, bet nedaudz.
Pastai pārkaisa svaigi kapātus pētersīļus un pārber ar rīvētu cieto sieru.

 
03 May 2019


Krējuma pudiņa krēmu pagatavo pēc norādēm uz iepakojuma un atdzesē to.
Cepumus sasmalcina un sajauc kopā ar izkausētu sviestu. Katliņā, kurā kausējās sviests, apcep kokosriekstu skaidiņas. Pievieno tām šķipsnu sāls.
Saldo krējumu saputo, tam var pievienot 1–2 ēdamkarotes cukura vai pūdercukura.
Banānus nomizo un sagriež ripiņās.
Trauciņos pilda cepumus, pudiņu, putukrējumu, banānus un visu atkārto, kamēr trauciņi pilni. Dekorē ar kokosriekstu skaidiņām un šokolādes strēmelītēm.
baneris