Iegādāties veselu zivi var būt liels izaicinājums, jo ne vienmēr ir pārliecība par to, ka mācēsim to pareizi pagatavot. Tomēr mēs iesakām uzdrošināties un pirkt veselas svaigas zivis, jo tas ir ekonomisks pirkums un iespēja pagatavot uzreiz vairākus ēdienus.
Tradicionāli no galvas, spurām un mugurkaula vāra zivju zupu, fileju cep uz pannas vai cepeškrāsnī veselu vai sadalītu gabaliņos, grilē vai termiski neapstrādātu sagatavo garšvielās.
Cepeškrāsnī zivi var cept veselu, iztīrītu, pildītu ar garšaugiem – dillēm, timiānu, ķiploku daiviņām un sīpolu gredzeniem. Zivi cepeškrāsnī cep ~ 30 minūtes ietītu folijā vai tāpat cepeša traukā. Zivs ir gatava, kad gaļa viegli atdalās no mugurkaula.
Cepeškrāsnī vai uz grila ieteicams cept zivs steika gabalus vai veselas filejas. Šādi gatavojot, zivi parasti ietin folijā.
Uz pannas parasti cep iepriekš sagatavotus zivs gabaliņus, kurus var panēt sakultā olā, miltos, rīvmaizē, lai ādiņa no ārpuses būtu kraukšķīga un zivs mīkstums iekšpusē sulīgs. Zivi var apcept sviestā arī bez panējuma. Parasti sāk cept ar ādiņu uz augšu. Gatavību pārbauda zivs biezākajā vietā iedurot ar koka irbulīti. Zivs ir gatava, ja irbulītis gaļai izduras cauri ar nelielu pretestību.
Kā sadalīt veselu zivi:
1. Zivi no ārpuses norīvē ar papīra salveti.
2. Zivij nokasa zvīņas. Sena tautas metode ir apliet zivi ar ļoti karstu, bet ne vārošu ūdeni un tad ar lielu nazi nokasīt zvīņas, sākot no astes. Lai zivi varētu labāk noturēt rokā, asti aptin ar papīra salveti. Ja zivi paredzēts cept veselu, filejas veidā cepeškrāsnī vai uz grila, zvīņas var netīrīt.
3. Veselai zivij ar asu nazi visā garumā pārgriež vēderu un uzmanīgi, nesaspiežot žultspūsli, izņem iekšas.
4. Zivij nogriež galvu. Galvai izgriež žaunas, lai, vārot zupu, tā nekļūst rūgta.
5. Zivi varat dalīt filejās vai steiku gabalos. Iegrieziet zivi vairākās vietās visapkārt mugurkaulam, visbeidzot asaku pārkniebjot ar šķērēm vai pārgriežot ar pamatīgu nazi, tā iegūsiet zivs steiku gabalus.
6. Ja vēlaties dalīt zivi filejās, sāciet no astes, turot nazi ieslīpi un griežot gar mugurkaulu. Iegūsiet divas nevienādas filejas – vienu ar lielo muguras asaku, otru bez.
7. Ar asu nazi nogriež mugurkaula asaku, sākot no astes gala. Pēc tam pēc iespējas plāni nogriež lielo ribu asakas. Ādu atdala virzienā no astes.
8. Nogriež spuras.
9. Visbeidzot nogriež asti.
10. Katru fileju iztīra no asakām, izmantojot pinceti un plānu nazi.
Komentāri: