Nereti, gatavojot dažādus saldos ēdienus, tiek piedāvāts tos bagātināt ar dažādām mērcēm. Viena no tādām mērcēm ir vaniļas – klasiska, ar burvīgu garšas buķeti un neatkārtojamu garšu. Vaniļas mērce ir labs sabiedrotais dažādiem pudiņiem, sacepumiem un krēmiem. Gatavojot mērci, pievienojiet cukuru pēc garšas. Ja mājās mērce tiek gatavota bieži, tad vaniļas cukuru katra saimniece var pagatavot pati – vaniļas pāksti ieliek traukā, uzber1 kg cukura un trauku aizvāko. Pēc 2-3 nedēļām vaniļas cukurs būs gatavs!
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1 l piena
6 olu dzeltenumi
4-6 ēdamkarotes cukura
šķipsniņa vaniļas cukura
Pagatavošana:
1.Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
2.Dzeltenumus sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa ir dubultojusies un kļuvusi gaiša un krēmīga. Turpinot kulšanu lēni sāk pievienot karsto pienu.
3.Kad masa ir sakulta, katliņu liek uz plīts un nepārtraukti maisot karsē, līdz mērce kļūs krēmveidīga. Mērci nedrīkst uzvārīt! Ja tas ir noticis un piens sagājis ”pārslās”- sakuliet mērci ar blenderi!
Taisīju pirmajā reizē ,nesanāca, bija diezgan pašķidra visu taisīju pēc receptes.
Jautāju vīra mātei ,ko darīju nepareizi.
Receptē nav minēts ,ja sanāk pašķidra,tad var pielikt nedaudz miltus.
Otrajā reizē taisot vaniļas mērci,pieliekot nedaudz miltus sanāca perfecto.
Paldies par recepti!
paldies, Montai, par komentāru, ka jāpieliek mazliet milti, ja sanāk vaniļas mērce šķidra, jo es karsēju un gaidīju, kad tad man sabiezēs, bet mērce sagāja”pārslās”, pieliku mazliet miltus un blenderī iekšā- rezultāts super garda vaniļas mērcīte, Paldies!!! 🙂
Lieliska recepte, vis izdevās lieliski !
Es karsēju karstā ūdens peldē(katliņā ielēju karstu ūdeni ,uzliku uz mazu temr. , lai lēnām sildās , bļodiņu ar mēci maisīju lēni un pacietīgi , kad ūdens uzvārījās līdz burbuļošanai nocēlu katliņu un turpināju maisīt,un pēc 5 min liku atpakaļ ,lai karsējas atkal), izdevās ļoti garda vaniļas mērcīte .
Paldies autorei, ka padalījies ar receptīti :))
Laba receptite…iznaca izciliii
Laba receptite…iznaca izciliii
Es miltus pievienoju vienmēr, sanāk tumīgāka nav ūdeņaina…!
Sanāca ļoti labi un garšīgi.
Cik daudz miltu pievieno?
Laikam nepareizi sakūlu olas, mērce putās.
Kas ir šķipsniņa.. tas tik dīvains jēdziens. Un kāpēc nevar uzrkastīt cik sanāk mērces no esošajām sastāvdaļām. 100 cilvekiem pietiks ? 😀
Man arī mērce putàs..ko darīt?
Milti 1 tējkarote.Vecajās receptēs ir mazāk dzeltrnumu ,tā virtā milti.
Mana vismīļākā recepte
Man viss izdevās izcili, viss pats smuki sabiezēja, taisīju no māju olām un uz plīts sildīju uz temp.6 kādas 5-7 min un viss jau bija sabiezējis!
Paldies par gardo recepti! ;P
Prieks, ka viss izdevās izcili 🙂
Kādi tur milti vajag mazāk pienu vai vairāk olu dzeltenumi.tad jau uzreiz uzvārat ari kartupeļu.ja ir mazas olas nav lielās tad uz litru vajag nevis sešas bet gan 8 vai9 olas
Izdevās! Paldies par komentāriem, tie palīdzēja. Tiešām, ja liek vairāk olu, sanāk. Man arī saputojās, kad lejot klāt pienu putoju ar mikseri, bet karsējot tās pazuda. Nākošreiz lejot klāt pienu maisīšu ar karoti. Paldies par recepti!
Varbūt kāda zina, cik ilgi šādai vaniļas mērcei pēc tam ir derīgauma termiņš (ja tur ledusskapī)?