Padoms

Kas jāēd brokastīs?!

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Brokastis ir svarīgākā ēdienreize – tas skandināts jau daudzreiz. Bet kas šajā svarīgākajā ēdienreizē būtu jāēd, lai tās būtu veselīgas un spēku visai dienai dodošas?! Lūk, pāris ieteikumi produktu izvēlei:

Auzu pārslas – izcils šķiedrvielu avots, satur dzelzi, mangānu, cinku, E vitamīnu, folātu un citus B vitamīnus. Tām ir pozitīva ietekme uz holestarīna līmeņa samazināšanu, kā arī asinsspiedienu, cukura līmeni asinīs. Auzu pārslas radīs sāta sajūtu un nāks par labu gremošanas sistēmai.

Grieķu jogurts – pikants, krēmveida jogurts, kas satur kalciju un daudz olbaltumvielu – gandrīz divas reizes vairāk, kā parastais jogurts. Tādā veidā jūs iegūsiet sāta sajūtu visam rīta cēlienam. Vislabāk būtu izvēlēties bezpiedevu jogurtu un papildināt to pašiem ar svaigiem augļiem vai citām piedevām, kas iet pie sirds.

Greipfrūts – lielisks C vitamīna, kālija avots. Rozā un sarkanajās šķirnēs ir daudz antioksidantu – beta karotīna un likopēna. Tiem ir maza enerģētiskā vērtība un saskaņā ar dažiem pētījumiem tie var palīdzēt “nomest svaru”, tā kā tie ir šķiedrvielām bagāti, labi remdē izsalkumu, bet viena porcija satur vien 150 kJ. Savukārt auglī esošais pektīns palīdz samazināt holestarīna līmeni asinīs.

Banāni – lieliski, dabas radīti brīnumi, jo ir veselīgi, sātīgi un garšīgi. Satur kāliju, B6 vitamīnu, folātus un šķiedrvielas. Vidēja izmēra banānā ir gandrīz 500 mg kālija, 400 kJ un 35% no ieteicamās vitamīna B6 dienas devas.

Olas – lielisks olbaltumvielu, A, B un D vitamīnu, cinka un dzelzs avots. Satur antioksidantus. Olas ir lieliskas, jo nodrošina cāli ar visu, kas tam nepieciešams – pietiekamā daudzumā sniedz gan olbaltumvielas, gan vitamīnus un minerālvielas. Atšķirībā no citām dzīvnieku olbaltumvielām, tieši olas satur visas neaizstājamās aminoskābes. Olas ir arī lielisks B12 vitamīna avots, kas ir nozīmīgi normālai nervu sistēmas darbībai.

Kafija un tēja – kafija stimulē centrālās nervus sistēmas darbību, palīdz iegūt no rītiem tik nepieciešamo modrību un palīdz pamosties. Tā pat tā atstāj pozitīvu iespaidu uz mūsu atmiņu un prāta spējām. Tēja ir atsvaidzinoša un stimulējoša un tik pat kā bez enerģētiskās vērtības. Tēja satur antioksidantus, bioflavonoīdus un tanīnu. Arī tēja, tā pat kā kafija satur kofeīnu. Krūze melnās vai zaļās tējas satur 35-45 mg kofeīna.

Tie ir tikai daži rīta brokastu gardumi. Tā pat lieliski rīta produkti ir arī mellenes, avenes, zemenes, kivi, arbūzs, melones, apelsīnu un dzērveņu sulas, dažādi graudaugi, pilngraudu maize un rieksti.

Avoti:

http://www.health.com/health/gallery/0,,20676415,00.html

R.Stentona. Veselīga uztura rokasgrāmata. Jumava. 2010.

Komentāri: