Rīvmaize ir tik vienkārša un vienlaikus smalka! Tā piešķir ēdienam maizes garšu un aromātu, pārklāj gaļas un zivs gabaliņus ar sātīgu un kraukšķīgu garoziņu, piedod īstu „smeķi” rupjmaizes kārtojumam un maizes zupai.
No sen seniem laikiem rīvmaize tiek gatavota no kaltētas maizes. Mājās tika krātas neapēstās šķēlītes un garoziņas. Kad maisiņš bija pilns, tās samala.
Mūsdienās rīvmaize ir nopērkama veikalos jau gatava, visbiežāk tā ir gatavota no tās maizītes, kas palikusi neizpirkta veikalā. Reizēm ražotājs speciāli cep maizi, lai pēc tam no tās gatavotu rīvmaizi. Pagatavojiet rīvmaizi mājās no neapēstajām baltmaizes, graudu maizes vai rupjmaizes šķēlītēm. Pērkot rīvmaizi veikalā, rūpīgi izpētiet informāciju uz iepakojuma. Nereti rīvmaize tiek iekrāsota pārtikas krāsvielām un ir norādīts ilgs uzglabāšanas laiks.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
Pēc izvēles: baltmaize – graudu maize – rudzu maize
Pagatavošana:
1. Mājas apstākļos maizes šķēles sakaltē cepeškrāsnī, līdz tās ir kļuvušas cietas un sausas, un tad atdzesē.
2. Atdzesētas baltmaizes vai graudu maizes šķēles var samalt virtuves kombainā. Ja mājās gatavojat rudzu rīvmaizi, malšanai izmantojiet gaļas mašīnu, jo rupjmaizes šķēles ir ļoti cietas.
3. Maļot maizes šķēles variējiet ar rīvmaizes struktūru – to var samalt tik smalku kā miltus, var samalt drupačās, kas
būs kraukšķīgākas. Smalkās izmantojiet mērču panēšanai, bet rupjākā maluma – gaļas, zivju panēšanai, kā arī saldajiem ēdieniem.
4. Pagatavoto rīvmaizi glabājiet slēgtā traukā un izlietojiet mēneša laikā.
Komentāri: