fbpx

Māras recepšu plāns nedēļai

Čau, te Māra! Vasarai strauji pieņemoties spēkā un ticot laika prognozei ar +30 grādiem jau jaunnedēļ, gribas sevi nodrošināt ar košām un vitamīniem bagātam maltītēm. Jāatzīst, ka vasarā man ir ļoti švaka apetīte, vienīgais, ar ko sevi bieži palutinu, ir svaigas ogas un augļi. Karstums jau dara savu, tādēļ arī manā jaunnedēļas ēdienkartē vairāk dominē dārzeņi, lai maltītes nebūtu tik smagas un pēc pusdienām neprasītos maza diendusa. Gaļas ziņā šoreiz koncentrējos tikai uz zivi, tītaru un jēru. 

+ ja vasarā esat tikpat vāji ēdāji kā es, iesaku kādu vakaru aizdoties uz zemnieku tirgu Rīgas Centrāltirgū, sapildīt grozus ar ogām un vakariņās pārtikt no ķiršiem un aprikozēm vien. Vasarā taču tā var! 🙂  Ak jā, neaizmirstiet dzert daudz ūdens! Solās karsta nedēļa.

TEŠDIEN Halloumi siera salāti ar ogām un pesto
400 g halloumi siera (var aizvietot ar Lapzemes sieru vai tofu), 80 g salātu mikšļa vai salāti pēc izvēles, ½ garā gurķa, 100 g sparģeļu, 100 g aveņu, 100 g melleņu, 1 ēdamkarote ciedru riekstu, eļļa cepšanai.

CETURTDIEN Gurķu salāti ar piparmētrām, medu un kazas sieru
1,2 kg gurķu, bunte piparmētru, dažas ēdamkarotes medus, 150 g mīkstais kazas siers, 2 daiviņas ķiploka, ļoti smalki sakapātas, nedaudz sāls.

PIEKTDIEN Jēra gaļas koftas ar tzatziki mērci un salātiem
Tzatziki mērcei: 600 g grieķu jogurta, 1 liels gurķis, 1 ēdamkarote svaigi kapātu diļļu, 1–2 ēdamkarotes svaigi spiestas citronu sula (pēc garšas), 1 ēdamkarote olīveļļas, ½ tējkarotes sāls, ¼ tējkarotes svaigi maltu melno piparu. Koftām: 500 g maltas jēra gaļas, 1 tējkarote malta kumīna, 2 tējkarotes malta koriandra, 2 daiviņas ķiploku, smalki sakapātu, 1 ēdamkarote kapāta svaiga rozmarīna, olīveļļa, koka irbulīši (garie 15 cm). Salātiem: 1 mazs sarkanais sīpols, 50 g spinātu, 10 g pētersīļu, 150 g ķiršu tomātiņu, ⅓ garā gurķa, ar mizotāju saēvelēta garās, plakanās šķēlēs gurķa garumā, olīveļļa, sāls, svaigi malti melnie pipari.

SESTDIEN Tītara burgers ar karamelizētiem āboliem
4 burgera maizītes, 8 šķēles Brī siera, 4 tītara filejas medaljoni, rukola. Marinādei: 1 tējkarote sausa timiāna, 1 tējkarote sausas salvijas, sāls, melnie pipari, 1 ēdamkarote Dižonas sinepju. Karamelizētiem āboliem: 4 āboli, 1 ēdamkarote cukura, 5 sakapātas kadiķogas, 1 ēdamkarote medus, 1 ēdamkarote ābolu etiķa.

SVĒTDIEN Ziedkāpostu un parmas siera pīrāgs
700 g ziedkāpostu, 1 sarkanais sīpols, 100 g olīveļļas, 1 ēdamkarote sakapāta rozmarīna, 10 vidējas olas, 20 g sakapāta bazilika, 180 g miltu, 2½ tējkarotes cepamā pulvera, ½ tējkarotes kurkumas, 200 g rīvēta Parmas siera, sāls, pipari, sviests formas ietaukošanai, 2 ēdamkarotes melno sezama sēklu, kūku forma 24 cm/dm.

PIRMDIEN Zaļo zirnīšu biezenis ar foreli un jaunajiem kartupeļiem
400 g zaļo zirnīšu, 1 sīpols, smalki sakapāts, 3 daiviņas ķiploku, 1 ēdamkarote sviesta, 3 svaigi rozmarīna zariņi, 6 svaigi timiāna zariņi, 125 ml saldā krējuma, ½ tējkarotes dzeramās sodas, 4 gabaliņi foreles filejas ar ādu, 1 ēdamkarote olīveļļas, 400 g jauno kartupeļu.

OTRDIEN Krāsnī cepti vasaras dārzeņi
4 tomāti, 1 neliels ziedkāposts, 1 neliels brokolis, 1 mazs kabacis, 2 paprikas, 12 ķiršu tomātiņi, 1 galviņa ķiploka, 10 zariņi svaiga timiāna, 4 ēdamkarotes rapšu eļļas, šķipsniņa sāls, pasniegšanai – svaigas bazilika lapiņas.

BROKASTU IDEJA Maizītes ar avokado un krēmīgo olu kulteni
4 lielas saldskābās maizes šķēles (vai 8 mazākas), olīveļļa cepšanai, 2 ēdamkarotes sviesta 4 mazi avokado, 8 lauku olas, 60 g rīvēta siera, sauja sakapātu lociņu, sāls, melnie pipari.

SALDAIS NAŠĶIS Rabarberu un mandeļu plātsmaize
6 rabarberi, 3 ēdamkarotes cukura, 4 ēdamkarotes medus. Mīklai: 375 g kviešu miltu, 250 g pilngraudu miltu, 2 tējkarotes cukura, 1 tējkarote sāls, 230 g auksta sviesta, sagriezta mazos kubiņos, 65 ml paniņu, 65 ml ledusauksta ūdens. Mandeļu pastai: 90 g mandeļu, 6 ēdamkarotes cukura, 40 g rīsu miltu, ¼ tējkarotes sāls, 85 g mīksta sviesta, 3 mazas olas, 1 vaniļas pāksts, ½ tējkarotes mandeļu ekstrakta.

Te šīs nedēļas iepirkumu saraksts

Maras-iepirkumu-saraksts