Svarīgi ir šo jautājumu sev uzdot vienu reizi nedēļā, nevis katru dienu. Strādājot ar žurnālu un ēdienu projektiem, mūsu darbnīcas virtuvē bieži vien ir dažādi ēdieni, ko ar kolēģiem sadalām ņemšanai līdzi uz mājām. Tā kā es personīgi ļoti cīnos ar food waste un cenšos kaut kā utilizēt visu, kas iepirkts vai nokļuvis līdz mūsu mājas ledusskapim, tad ēdienreižu plānošana ir lielisks veids, lai ietaupītu laiku un nopirktu nepieciešamo daudzumu maltītēm, pēc divām nedēļām neizmetot ārā kādu biezpiena vai salātu paciņu, kas ieslēpusies ledusskapja tālākajā stūrī.
Trīs svarīgākās lietas ēdienreižu plānošanā ir recepšu izvēle, iepirkšanās un sagataves ēdieniem.
KAS ĪSTI IR ĒDIENREIŽU PLĀNOŠANA?
Galvenokārt tā ir plānošana, kas nozīmē, ka, dodoties uz veikalu, jau skaidri zini, kādus produktus pirksi un kā tie tiks lietoti. Daži plāno ēdienreizes mēnesi uz priekšu, skrupulozi sasaldējot maisiņus ar dažādiem jau pagatavotiem ēdieniem, bet citi iepērkas spontāni un veikalā vakariņām paķers to, kas ir pieejams un kārojas konkrētajā brīdī. Protams, ka ēdienreižu plānošana neder visiem un tā pavisam noteikti prasa laiku, bet pie tās pierodot, ietaupa daudz vairāk laika, ko ikdienā pavadām pie plīts gatavojot vai bezmērķīgi maldoties starp veikalu plauktiem ar vienu vienīgu jautājumu: “Ko šovakar ēdīsim?” Cik bieži gan šis jautājums nav novedis pie strīdiem vai vismaz vieglas paburkšķēšanas vienam uz otru, kā arī skaļi kurkstošiem vēderiem, kamēr ēdiens vēl uz plīts tikai top.
IZVĒLIETIES RECEPTES
Recepšu izvēle ir pirmais un vissvarīgākais punkts ēdienreižu plānošanā. Pirmkārt, izvēlieties vismaz vienu recepti, ko ļoti gribēsies ēst nākamajā nedēļā, ņemot vērā to, izlemiet par nākamo ēdienreizi, kur varēsiet izmantot iepriekšējās pārpalikumus vai vismaz daļēji izmantot sagatavotos produktus. Izpētiet nākamās nedēļas kalendāru un izlemiet, cik vakariņas, pusdienas un brokastis ēdīsiet mājās, cik no maltītēm ēdīsiet ārpus mājas. Ja nedzīvojat viens pats, tad jāņem vērā arī mīļotā cilvēka vai ģimenes izsalkušie vēderi. Pēc iepriekšējo nedēļu pieredzes saglabājiet receptes, kas garšoja visiem, bija viegli pagatavot un vienkārši varēja pārvērst citā ēdienā, izmantojot pārpalikumus. Ja vēlaties ietaupīt, organizējiet savu recepšu sarakstu un maltītes ap veikalā aktuālajām akcijām, ja izpārdošanā ir zivis vai vista. Protams, tas prasīs papildu laiku, lai mājaslapās vai pašos veikalos paņemtu bukletus un izpētītu konkrētā laika posma akcijas preces, bet tas ietaupīs naudu ģimenei.
Ieguvums: plānojot ēdienreizes uz priekšu, piedomāsiet arī pie ikdienas uztura un sāksiet nedēļas plānā iekļaut veselīgākas receptes, jo, rindiņā sarakstot dažādus fast food produktus un pusfabrikātus, ātri vien nonāksiet pie slēdziena, ka tas kopējā plānā tik labi vairs nešķiet.
IEPIRKUMU SARAKSTS
Kad esat sagatavojuši nedēļas ēdienreižu plānu, izvēlējušies nepieciešamo skaitu ar receptēm, ir laiks ķerties pie iepirkumu saraksta. Jau laikus mājās sadaliet sarakstu pa kategorijām – piena produkti, augļi/dārzeņi, gaļa un zivis, sausā produkcija, lai veikalā lieki netērētu laiku un nenovirzītos no plāna ar spontāniem pirkumiem. Lai iepirkotos jaunajai nedēļai, atvēliet tam konkrētu laiku savā nedēļas plānā. Paredziet laiku, kad doties uz tirgu vai pasūtīt produkciju tiešās pirkšanas pulciņā, kā arī laiku, lai iepirktos veikalā.
Ieguvums: mēneša beigās jutīsiet, ka tēriņi, ko iepriekš veltījāt uzturam, ir daudz mazāki. Ja iepriekš sastādīts plāns nedēļai, izkalkulēts nepieciešamais produktu daudzums konkrētajām maltītēm un ieplānots laiks iepirkumiem, tad veiksmīgi būsiet izvairījušies no spontānajiem pirkumiem, kas visbiežāk notiek, ieejot veikalā vēlos darbdienu vakaros ar burkšķošu vēderu un vilka apetīti.
SAGATAVES
Kad esat veikuši nepieciešamos iepirkumus nākamajai nedēļai, atvēliet vienu vai divas stundas, lai sagatavotos ēdienreizēm. Tas patiesi ietaupīs laiku nedēļas griezumā un īpaši tiks novērtēts vakaros, kad nogurums pēc darba būs jaudīgāks par vēlmi rosīties virtuvē. Tas, kas jāsagatavo, protams, atkarīgs no izvēlētajām receptēm – nomazgāt un sagriezt dārzeņus, sakapāt garšaugus, nobrūnināt vistu, pagatavot dažādas mērces, novārīt rīsus vai kartupeļus, kā arī noblanšēt dārzeņus.
SALDĒTAVA
Mūsmājās saldētava aizņem pusi ledusskapja izmēra, un, godīgi, sakot, es nevarētu būr priecīgāka par šo faktu, jo reizēs, kad pāršauts pār strīpu ar dārzeņu iegādes daudzumu, to visu nomazgājam, sagriežam un saliekam pa maisiņiem vai kastītēm. Brīvdienu rītos, kad brokastīs bijām ieplānojuši doties ārpus mājas, ir arī plāns B – omlete ar dārzeņiem no saldētavas. Gatavojot lazanju, pārpalikusī Boloņas mērce, ko glabāsiet saldētavā, būs lielisks glābiņš kādām ātrām vakariņam. Saldēt iespējams gandrīz visu, zupas, mērces, sautējumus un pat gaļas ēdienus ieskaitot. Nākamreiz gatavojot, uztaisiet dubultu porciju un pusi ielieciet saldētavā, garantēju, ka nākotnes “jūs” būs ļoti pateicīgs.
Atcerieties, ka ne visi ir piemēroti ēdienreižu plānošanai, bet to izmēģināt pavisam noteikti var ikviens. Atšķirot žurnāla pēdējo lapaspusi, atradīsiet ĒDIENREIŽU PLĀNOŠANAS TABULU, ko droši varat likt lietā, lai redzētu, vai šāds dzīvesveids jums ir pa prātam. Iesaku pamēģināt vismaz trīs secīgas nedēļas, lai pa īstam novērtētu ieguvumus. Lai izdodas!
PADOMI
– izdomājiet nedēļas dienu tematiku, lai atvieglotu ēdienreižu plānošanu: pirmdienas – pastas dienas, otrdienas – zupas dienas, trešdienas – zivju dienas, ceturtdienas – veģetārās dienas utt.;
– gatavojiet sezonāli! Ja sezonā parādās sparģeļi vai redīsi, lieciet tos nedēļas plānā pat vairākas reizes. Ēdiet svaigi un sezonāli, tādējādi lutinot ķermeni un atbalstot vietējos ražotājus;
– izrevidējiet skapīšus un ledusskapi, apskatiet, cik daudz rīsu, pastas, griķu, sīpolu un ķiploku jau ir virtuvē, tādējādi nenopērkot neko lieku;
– padomājiet par pārpalikumiem, jo nereti pagatavojam par daudz vai apetīte konkrētajā brīdī ir mazāka. Varat sagatavot pupiņu sautējumu divām dienām un vienu dienu to ēst pusdienās, bet nākamajā dienā notiesāt vakariņās. Ja nepatīk ēst vienu un to pašu ēdienu divas dienas pēc kārtas, sasaldējiet to un izmanto nākamajā nedēļā;
– pagatavojiet sagataves, tiklīdz esat atgriezušies mājās no veikala, tas patiesi atvieglos vakariņu gatavošanu nedēļas skrējienā. Sakapājiet sīpolus un ķiplokus, sagrieziet dārzeņus un tos apcepiet, uz pannas apbrūniniet arī gaļu un sagatavojiet kastītes ar sastāvdaļām tuvākajām ēdienreizēm;
– piesakieties tiešās pirkšanas pulciņā. Dalība pulciņā disciplinē un liek plānot nākamās nedēļas ēdienreizes jau laikus, lai pirmdienas pēcpusdienā pasūtīto produkciju varat saņemt no zemniekiem. Protams, arī produktu kvalitāte ir nesalīdzināma augstāka par lielveikalos atrodamo!
Teksts: Māra Pole
Foto: Ella Olsson
Komentāri: