Visu pasākumu un, protams, arī pikniku neatņemama sastāvdaļa ir garda maltīte. Piknika ēdienkartes plānošanu Mežpils alus someljē Andris Rasiņš aicina padarīt aizraujošāku, sākot to ar alus izvēli un pievēršot uzmanību dzērienu un ēdienu saderībai. Iedvesmai trīs Andra Rasiņa izvēlētajiem alus veidiem pavārs Renārs Purmalis piedāvā īpaši pieskaņotas, mūsdienīgas maltītes piknikam pie dabas.
“Alus baudītāji nereti pieturas pie vienas vai dažām iecienītākajām alus šķirnēm, taču šobrīd piedāvājums kā pasaulē, tā arī tepat Latvijā, ir ļoti bagātīgs. Aicinu alu nevērtēt kategorijās labs vai slikts, bet gan atklāt piemērotākās šķirnes dažādām dzīves situācijām, savam noskaņojumam, laikapstākļiem un, protams, arī ēdieniem. Alus var būtiski mainīt ēdiena garšu un pat izglābt pārsālītu maltīti, tāpat kā katrs ēdiens var akcentēt atšķirīgus viena alus aromātus un pilnībā mainīt priekšstatu par to,” stāsta Mežpils alus someljē Andris Rasiņš.
Pirmā recepte: BIEŠU MAIZES PĪRĀGI AR KŪPINĀTU GAĻU UN LINSĒKLĀM
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
1. Sajauc siltu biešu sulu ar sauso raugu un cukuru, lai raugs var kārtīgi izšķīst un aktivizēties. Pēc tam liek klāt miltus, eļļu un sāli. Ja liekas, ka mīkla ir par mīkstu, tad, rullējot mīklu, vēl klāt tiks pievienoti milti.
2. Ļauj, lai mīkla uzbriest, tad izrullē mīklu plānu un ar bļodu, lielu krūzi vai glāzi spiež aplīšus.
3. Aplīšu vidū liek smalkos kubiņos sagrieztu kūpināto gaļu. Aplīšu maliņas apsmērē ar pāris pilītēm ūdens (lai labāk liptu mīkla, lokot pīrāgus ciet), un pārlokot izveido pīrāgus.
4. Virsū smērē sakultu olu un pārber ar linsēklām.
5. Cep 180 °C temperatūrā apmēram 10 minūtes.
6. Nogaršo kopā ar Mežpils Tradicionālo alu.
Otrā recepte: LIEPZIEDOS MARINĒTS CŪKGAĻAS ŠAŠLIKS, PASNIEGTS AR BĒRZU SULAS SĪRUPU
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
1. Liepziedu tēju liek traukā, kur marinēs šašliku, un aplej ar karstu ūdeni. Ļauj, lai tēja kārtīgi ievelkas un atdziest.
2. Atdzisušajā tējā liek mazos gabalos sagrieztu cūkgaļu, marinādei pievieno medu un citronu sulu. Atstāj pa nakti ievilkties.
3. Sāli klāt liek tikai cepot, jo tas no gaļas izvelk lielu daļu ūdens, gaļu padarot sausāku.
4. Cūkgaļu dur uz iesmiem un cep uz karstām restēm. Kad šašliks gatavs, pasniedzot pievieno pāris pilītes bērzu sulas sīrupa.
5. Garšu palīdzēs sajust lāgera tipa Mežpils Tumšais alus.
Trešā recepte: RASOLS “GATAVO DABĀ” GAUMĒ
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
1. Novāra veselus jaunos kartupeļus un mazos burkānus. Galvenais ir nepārvārīt. Tos vajag atstāt vēl nedaudz cietus. Kad tie novārīti, pārgriež kartupeļus un burkānus uz pusēm un liek cepties oglēs vai uz grila.
2. Pa to laiku jau izcepto šašliku (te var veiksmīgi izmantot, ja palicis kāds daudzums šašliku pāri) sagriež uz pusēm.
3. Noloba zirņus, sagriež lociņus un marinētos gurķus. Pēc tam visu kārto bļodā.
4. Šī recepte prasa rasolu nemaisīt, bet kārtot skaisti bļodā, pa vidu liekot pāris karotes ar majonēzi, lai ēdot garšas kontrastē un ir jūtama katra sastāvdaļa atsevišķi, bet tajā pašā laikā ir majonēze, kas to visu apvieno.
5. Izbaudi kopā ar Mežpils Saules eilu.
Komentāri: