Jaunums

Laiks mainīt priekšstatus par konjaku

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Konjaka kokteili

Konjaks nenoliedzami ir viens no tiem dzērieniem, kas asociējas ar krēslā tītu angļu stila bibliotēku, gailošām oglēm kamīnā, simbolizējot pašpietiekamību, briedumu, kā arī nemainīgas vērtības. Hennessy zīmola vēstnesis, francūzis Fabiāns Levjē, kas oktobra sākumā viesojās Rīgā, stāsta, ka sabiedrībā valdošie priekšstati par konjaku mūsdienās mainās un šī dzēriena baudīšanas tradīcijas dažādās pasaules valstīs atšķiras.

“Ceļojot pie konjaka cienītājiem visā pasaulē, esmu novērojis, ka konjaka baudīšanas tradīcijas dažādas pasaules vietās ir atšķirīgas, un Eiropā liela vērība tiek pievērsta veidam, kā konjaks tiek baudīts. Divsimt gadu laikā iesakņojies uzskats, ka konjaku jābauda tīrā veidā un tikai gada nogalē – Ziemassvētkos, Jaunajā gadā, kamīna liesmas gaismā, pāršķirstot literatūras klasiķu garadarbus, kamēr pie kājām skaisti snauž suns, kā tas bieži redzams arī kinofilmās. Un tas ir iemesls, kāpēc eiropietim mājās ir konjaka pudele, ko viņš tukšos pat 10 gadu garumā,” ar saviem novērojumiem dalās Fabiāns Levjē.

Pasaulē ir ne mazums mītu par konjaku, sākot jau no veida, kā tas ir jābauda, līdz tam, kas nosaka konjaka kvalitāti. Lai gan no vīnogas līdz glāzei to pavada gadsimtiem lolotas tradīcijas, meistarība un tā radītāju mīlestība pret šo dzērienu, tomēr nemainīgs paliek jautājums – kā noteikt, vai un kurš konjaks ir labs? Viens no izplatītākajiem mītiem par konjaku ir tas, ka tā kvalitāti nosaka cena. Konjaku eksperts uzsver, ka vērtējums “labs konjaks” pavisam noteikti ir balstīts uz katra cilvēka vēlmēm un gaumi. Pieaugot cenai, rodas iespēja izvēlēties starp dažādām konjaku kategorijām un garšu dažādību. “Konjaka kvalitāte ir atkarīga no garšu līdzsvara tajā. Konjakam jābūt balansētam un garšas piesātinātam, bet piesātinātam tādā nozīmē, ka tas ir aromātiski bagātīgs,” stāsta Fabiāns Levjē.

Lai gan sabiedrībā pēdējo 100 gadu laikā iesakņojies stereotips, ka konjaks ir dzēriens, ko baudīt kamīna liesmas gaismā, pāršķirstot literatūras klasiķu darbus, kā norāda eksperts, tas lieliski iederas arī dažādos kokteiļos. “Konjaka baudīšana nedrīkst aprobežoties tikai ar tā malkošanu tīrā veidā atsevišķos mirkļos, kas tiek balstīti uz vispārpieņemtiem uzskatiem. Pagājuši jau 165 gadi, kopš cilvēki kokteiļos jauc viskiju, rumu, džinu, tekilu, šņabi, bet kāpēc ne konjaku? Nav nekā nosodāma baudīt konjaku kopā ar, piemēram, Ginger ale. Esmu pārliecināts, ka ar laiku cilvēku priekšstati par konjaku mainīsies un 22. gadsimtā viņi noteikti to baudīs bez sirdsapziņas pārmetumiem, sajaucot kopā ar ābolu, dzērveņu sulu vai toniku,” teic Hennessy zīmola vēstnesis, francūzis Fabiāns Levjē.

Konjaku eksperts Fabiāns Levjē iesaka divas oriģinālas konjaka kokteiļu receptes, kas atsvaidzinās ierasto dzērienkarti un viennozīmīgi atspēkos mītu, ka konjaks ir dzēriens, kas jābauda tīrā veidā.

picture 5826

Hennessy Berry

Pagatavošanai būs nepieciešams:

  • Hennessy Very Special konjaks – 40 ml
  • Dzērveņu sula – 100 ml
  • Ledus kubiņos
  • Laims – ¼ (sulai)

Pagatavošana

  1. Glāzē liek ledu, lej konjaku un dzērveņu sulu
  2. Ja kokteiļa pagatavošanai izmanto dzērveņu sulu nevis morsu, tam pievieno laima sulu – skābumam
  3. Visas sastāvdaļas sajauc
  4. Rotā ar laima šķēlīti

picture 5909

Hennessy Ginger

Pagatavošanai būs nepieciešams:

  • Hennessy Very Special konjaks – 40 ml
  • Ginger ale – 100 ml
  • Laims – ¼ (sulai)
  • Ledus kubiņi

Pagatavošana

  1. Glāzē liek ledu, lej konjaku un Ginger ale
  2. Izspiež sulu no ¼ laima, pievieno kokteilim
  3. Dzērienu samaisa
  4. Rotā ar laima daiviņu

Komentāri: