Jaunums

Jaunais Pie Galda! oktobra/novembra numurs

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Vasara ir nepielūdzami cauri, un mākslinieks rudens šur tur jau ietriepis pa krāsu pleķim zaļo koku palagos. Šo vasaru esam aktīvi pavadījuši, Latvijas mežos ievācot mūsu dabas brīnišķīgās veltes un gatavojot no sēnēm, ogām, upju zivīm, meža gaļas un riekstiem. Uzzinājām un atklājām daudz jauna pašas – cik gards ir tāds nesamākslots, pie dabas krūts uz dzīvas uguns gatavots ēdiens.

Nu esam atpakaļ savās virtuvēs. Pieliekamais pilns ar zaptēm un krāsainiem konserviem, pagrabā omes audzēti kartupeļi, drīz laiks novākt bietes, burkānus, kāpostus, ķirbjus. Varēsim cept un šmorēt visu ziemu līdz pat jaunajai ražai.

Šī numura karalis – kartupelis. Jautājām kartupeļu selekcionārei Ilzei Skrabulei pēc populārākajām Latvijā pieejamām šķirnēm – kādam ēdienam kādu šķirni izvēlēties. No paraugiem Līva sagatavojusi sešas neparastākas kartupeļu receptes.

Vēl viena numura tēma – ūdens. Kārlis atklāj vairāk, nekā mēs parasti zinām. Tagad ūdeni gribas dzert vēl vairāk.

No Boloņas Latvijā ir iegriezusies Māra Pole. Viņai uzticējām eksperimentus ar ķirbi, tītaru un āboliem – trīs lietām, kas šoreiz izceltas rubrikā “Sezonā”. Kopā ar Lindu tapa drosmīga un neparasta fotosesija, tikpat neparasta kā Māras receptes. Pamēģiniet ķirbju un ābolu zupu, tītara burgeru ar karamelizētiem āboliem un arī pārējās. Ir garšīgi, pat ļoti.

Līva oktobrī dodas pirmajā ceļojumā uz Tuvajiem Austrumiem, tādēļ viņas receptēs ienākušas austrumnieciskas garšas. Pārsteidzoši, cik dažādi var garšot mūsu pašu pīlādzis, lazdu rieksti, sēnes, ja tām pievieno mazliet austrumniecisku garšas noti. Mūsu favorīti – riekstu pastēte, dārzeņi ar brūklenēm un dzidrā sēņu zupa.

Linda rudenī cep maizi, tādēļ šim numuram tapusi īsti rudenīga fokača ar sēnēm un kazas sieru. Jāizceļ arī ar cidonijām un brūklenēm pildītais sams. Ļoti sulīgs un garšīgs.

Annas kūkas rudenī – sātīgākas. Bostonas krēma kūka, ļoti gardi milzu cepumi ar brūklenēm un churros – eļļā vārīti mīklas kraukšķi ar bagātīgu šokolādes mērci.

Izbaudiet rudens garšas un krāsas!

Pie Galda! komanda

Komentāri: