Šodien aiz loga bērzam ieraudzīju pirmās dzeltenās lapas. Cielava jau izauklējusi otro metienu un tagad braši tekalē pa zālāju ar uzstājīgu svītu aizmugurē, čakli lasot un dodot savam mazulim kumosiņu pēc kumosa.
Daba šajā laikā ir dāsna – mežā melleņu krūmi, avenes un kazenes salīkušas zem ogu svara. Paliec tik krūzīti apakšā un pakrati zariņu – ogas gandrīz pašas sabirst iekšā. Siltumnīcā briest un sārtojas tomāti, bērni pa zirņu dobi vien dzīvojas. Kādu rītu pamostos neparasti agri – 5.00 un saprotu – sēņotāja gars ir atmodies. Jāauj kājās gumijnieki un jāmeklē pagrabā lielais grozs!
Šis ir laiks, kad jāvāc raža. Gabaliņš no šīs īsās, ne tik saulainās un tomēr vasaras ir jāiekonservē burciņās, lai ziemas spelgonī būtu, ko atcerēties un baudīt. Anna šim numuram piedāvā savas vismīļākās zapšu receptes, Līva rosina savārīt ko neparastāku – baklažānu čatniju vai kabaču ievārījumu, arī kimči kāpostus, zaļumu pesto un, protams, paštaisītu kečupu.
Receptes šajā numurā ir svaigas un vienkāršas, lai izceltu visu to, ko daba mums šajā laikā dod – ogas, sēnes un dārzeņus. Lielisks atklājums – zāļu tējas un koku lapas kā garšviela, piemēram, kumelītēs sutināti jaunie burkāniņi, uz upeņu zariņiem un lapām kūpināta zivs vai kļavu lapās ietīts cepetis. Linda mellenēs marinē gaļu, Līva no sēnēm taisa pastēti, bet Anna kumelīšu novārījumu izmanto svaigajās tartēs.
Rubrikai “Sezonā” blakus sēnēm un ogām izvēlējāmies arī kūpinātas zivis. Ja vēl neesat paspējuši aizšaut līdz piejūras ciemiem, pēdējais laiks sēsties uz riteņa vai mašīnā un doties pretim vējam uz turieni, kur kaijas kliedz, jūras dievs smiltīs izlicis akmentiņu un gliemežnīcu mozaīkas un zvejnieku sievas pie veikala tirgo tik tikko no rīta kūpinātas butes un lucīšus.
Meklējiet augusta-septembra numuru preses tirdzniecības vietās visā Latvijā. Cena 2,59 Eur
Pie Galda! komanda
Komentāri: