Jaunums

Vai horoskopa zīme ietekmē mūsu ēdienkarti?

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Vai tas, kurā mēnesī vai zem kāda debess spīdekļa esam dzimuši – var ietekmēt mūsu ēšanas paradumus?! Vieniem, noteikti tas liksies nenopietni un pat “muļķīgi”, bet citi, iespējams, sazīmēs kādu līdzību ar sevi. Pie kuras grupas piederēt, to ļausim lemt jums pašiem.

 

AUNS

Auns ir dinamisks un nemierīgs, tas izpaužas arī ēšanas paradumos un gaumē.  Ēdienu izvēlē noteiktu lomu spēlē arī aunu ugunīgais temperaments. Aunu izvēlētajos ēdienos noteikti netrūks ne asums, ne sātīgums. Auns labprāt nododas kulinārām nodarbēm, bet īpaši svarīgs ir ātrums ar kādu tās var veikt un tikt pie kārotās maltītes.  Ātrums spēlē nozīmīgu lomu arī brīžos, kad izvēle krīt par labu ātrajām uzkodām, kas spēj šīs zīmes pārstāvjus novest pie regulārām galvassāpēm un slikta garastāvokļa. Lai no tā izvairītos, asinīs ir jāuztur pietiekams skābekļa daudzums, kā arī jārūpējas par B12 vitamīna pietiekamību, kas gādā par sarkano asinsķermenīšu veidošanos un vielmaiņas normālu darbību. Kā to uzņemt? Auniem savā ēdienkartē īpaši ieteicams iekļaut graudaugus (piemēram, putras), pākšaugus (pupas, zirņi u.c.) un svaigus dārzeņus – kāpostus, redīsus, kāļus, bietes, burkānus, puķkāpostus, sīpolus, spinātus un gurķus. No garšaugiem – pētersīļus, lociņus, selerijas. Gaļas izvēlē priekšroku ieteicams dot aitas gaļai. No augļiem – arbūziem, greipfrūtiem, āboliem un citroniem. Jāuzmanās ar ļoti trekniem, asiem un sālītiem ēdieniem, kā arī nav ieteicama ēšana vēlu vakarā. Auniem jāiemācās ēst LĒNĀM (!!) un lai tie spētu uzturēt sev vēlamo svaru, tiem jāievēro ilgtermiņa diēta.

 

VĒRSIS

Vērsis ir zemes zīme. Parasti vērši ir lieliski namatēvi un namamātes, viņiem patīk pacienāt ciemiņus ar vislabāko un neliegt to arī sev.  Vērša kulinārie horizonti ir plaši, sākot ar vienkāršām mājas receptēm, beidzot ar eksotiskiem eksperimentiem daudzu stundu garumā. Vēršu perfekcionisms neļaus tiem iznākt no virtuves, kamēr tie nebūs sasnieguši vēlamo rezultātu. Šai zīmei raksturīga īpaša tieksme pēc saldumiem un gardām un kalorijām bagātām maltītēm, kas nereti var novest pie liekā svara. Labā ziņa ir tā, ka vēršiem ir liels gribasspēks un tie spēj noturēt sevi  noteiktajās robežās.  Tā kā šai zīmei mēdz būt lēna vielmaiņa, ieteicams pieturēties pie regulārām ēdienreizēm, jāizvairās no pārlieku lielas aizraušanās ar saldumiem un vēlām vakara uzkodām. Vairāk jāēd dārzeņi, tieši svaigā veidā. Protams, jāatvēl brīdis arī sportiskām aktivitātēm. Vērsim ir nepieciešams uzņemt jodu un selēnu, kā arī vitamīnus E un A. Tie palīdzēs saglabāt normālu vielmaiņu, kā arī vairot vērša skaistumu un labsajūtu. Savā ēdienkartē būtu  jāiekļauj liellopu, cūku un mencu aknas (A vitamīna avots), spināti, bietes, ziedkāposti, galviņkāposti, sīpoli, redīsi, ķirbji (palīdzēs izvadīt no organisma lieko šķidrumu un novērst tūsku). Vēlams iekļaut ēdienkartē dažādas jūras veltes, kas ir būtisks joda avots, kā arī labu augu eļļu, lai uzņemtu nepieciešamo E vitamīna daudzumu.

 

DVĪŅI

Dvīņu divas dabas izpaužas arī to kulinārajā gaumē. Tie vēlas daudzveidīgu un interesantu ēdienkarti.  Arī ātrums ir svarīgs, tā kā našķi iet pie sirds, vajadzētu vairāk sekot līdzi regulāru ēdienreižu sistēmai, kā arī izvairīties no ātrās ēdināšanas iestādēm un neaizmirst par ūdens uzņemšanu. Ar to dvīņi bieži grēko. Atrašanās nepārtrauktā kustībā, rada nemieru un satraukumu, kā arī šīs zīmes pārstāvji mēdz būt alerģiski. Lai to novērstu, ieteicams vairāk uzņemt kalciju, lai nomierinātu nervus, stiprinātu kaulus, kā arī mazinātu iekaisumus un alerģiskās reakcijas. Kalcijs atrodams piena produktos,  zaļajos zirnīšos, bietēs, burkānos, kukurūzā, aprikozēs, persikos un banānos.  Ieteicama arī liesa gaļa, zivis, olas,  rieksti un soja.

 

VĒZIS

Vēžiem visbiežāk visas nelaimes rodas no tā, ka šīs zīmes pārstāvji mēdz gluži vienkārši pārēsties. Vēži it jūtīgas Ūdens stihijas zīmes, kas godā dzimtas tradīcijas, netiecas pēc novatorisma un labprāt dara tā, kā mājās bijis pieņemts gadu gadiem. Bieži vien Vēži visu mūžu nešķiras no mammas vai vecmāmiņas senajām receptēm. Ēdienu gatavošanai viņi pievērš lielu uzmanību un, ja nepieciešams, var virtuvē pavadīt teju vai visu dienu. Vēzis nav gatavu kulinārijas izstrādājumu cienītājs, viņš piedomās pie veselīga un līdzsvarota uztura. Vēžiem raksturīga bieža pārēšanās, kā arī tieksme uz tūskām, ko rada pārāk daudz cukura un sāls lietošana uzturā. Nereti vēžiem tiek novērota arī tieksme uz baudas gūšanu caur ēdienu, kas var novest pie liekā svara veidošanās, ja ēdienkarte netiek kontrolēta. Raksturīgas arī biežas alerģijas. Vēžiem ļoti nepieciešams uzņemt beta karotīnu un vitamīnu A, kas palīdzēs vispārējam organisma veselības stāvoklim. Jāpiedomā arī par pietiekamu kalcija uzņemšanu ar ēdiena palīdzību, un, protams, proteīnu. Rieksti, liesa gaļa un jūras veltes apgādās vēzi ar proteīniem un jodu. Siers, jogurts, kāposti, ķirbji, sīpoli, citroni, apelsīni, olu dzeltenumi, rozīnes, rudzu maize un piens – ir lietas, kas vēžiem noteikti jāiekļauj savā ēdienkartē. Ieteicams ņemt vērā, ka vēzis ir viena no tām retajām horoskopa zīmēm, kurām ir ieteicams ierobežot pārlieku lielu šķidruma lietošanu uzturā, lai izvairītos no tūskām. Jāierobežo arī sāls un cukura pārmērīga uzņemšana.

 

LAUVA

Kā saules bērns un karaliskā zodiaka zīme, Lauva pirmām kārtām ir prasīgs. Viņam svarīga ne tikai ēdiena kvalitāte un garša, bet arī atmosfēra un galda servējums. Uguns stihijas pārstāvis Lauva ieturas pamatīgi, viņam nepieciešama kārtīga porcija. Zvaigznes norāda, ka šajā zīmē dzimušajiem bieži rodas liekā svara problēmas, jo kā jau dzīvnieku karalim – šī horoskopa pārstāvim gribas palutināt sevi ar visu labāko, kas gan ne vienmēr ir arī tas veselīgākais! Pēc savas būtības Lauvas ir ļoti enerģiskas būtnes, taču, tā kā tās ir arī straujas un emocionālas, tad reizēm problēmas ar svaru rodas, jo vielmaiņa tiešā veidā atkarīga no emocionālā stāvokļa. Lauvām jāskatās, lai ēdienkarte būtu bagāta ar vitamīniem un minerālvielām, kas dod enerģiju. Tādēļ Lauvām jārūpējas par nervu un arī gremošanas sistēmu veselīgu darbību. Lauvas ēdienkarte nav iedomājama bez gaļas ēdieniem. Lauvai ieteicama pīles, kazas gaļa un dažādi medījumi – fazāns, alnis, stirna, mežacūka, briedis. Ieteicams lietot uzturā arī puķkāpostus, kabačus, pupiņas, selerijas, valriekstus un pistācijas, piparmētru, žeņšeņa tēju. No augļiem – ananāsi, mandarīni, apelsīni, citroni.

 

JAUNAVA

Šai zodiaka zīmei raksturīga analīze un kalkulācija un minētās īpašības attiecināmas arī uz darbošanos virtuvē. Jaunavas rūpīgi apdomās, cik veselīgs un lietderīgs ir konkrētais ēdiens. Un, ja vajadzēs – arī rūpīgi aprēķinās kalorijas. Tāpat arī pie kāda mazināma ēdiena pagatavošanas Jaunava ķersies tikai tad, kad būs rūpīgi izstudējusi recepti. Galvenais ieteikums Jaunavām – ēst tā, lai nebūtu smaguma sajūtas. Šīs horoskopa zīmes pārstāvjiem ir tendence uz dažādu diētu izmēģināšanu, taču tās diemžēl nedod vajadzīgos rezultātus. Ieteicamāk ir izveidot sev piemērotu ēšanas režīmu, kas tiek ievērots ilgtermiņā. Mēdz būt gremošanas  problēmas un ādas problēmas. Ar lieko svaru problēmas ir ļoti reti. Jaunavām jāizvairās no smagas barības, bet jāuzņem vairāk proteīna un B grupas vitamīni. Kā to uzņemt? Soja, olas un siers – proteīnu avots. Pupas, zirņi, liesa cūkgaļa, zivis, miežu un griķu putraimi, kā arī grūbas palīdzēs jaunavām uzņemt B grupas vitamīnus. Mandeles, klijas, auzas un rudzu graudi spēs palīdzēt cīnīties un izvairīties no ādas problēmām. Vēlams atteikties no alkoholisko dzērienu un arī kafijas pārlieku biežas lietošanas uzturā.

 

SVARI

Svari ir estēti, kam patīk viss skaistais un izsmalcinātais. Šīs personības iezīmes attiecas arī uz kulinārijas jomu. Svari vairāk uzticēsies tam, ko viņi redz, nevis recepšu grāmatā nodrukātam apgalvojumam, ka konkrētais ēdiens ir vienkārši lielisks! Tāpēc pat visvienkāršākā maltīte Svariem sagādās prieku, ja porcijas un galds būs skaisti un gaumīgi noformēts. Šīs zīmes pārstāvji labprāt ietur vieglas maltītes. Bieži šajā zīmē dzimušie mēdz aizrauties ar trekniem produktiem. Tāpat vēlas pagaršot teju visu, kas ir pieejams, rezultātā apēdot daudz vairāk nekā biji paredzēts. Mēdz būt nieru problēmas, kā arī nervozēšana, kā rezultātā var rasties vielmaiņas problēmas un liekais svars. Svariem nepieciešama barība, kas izvada no organisma sārņus, kā arī uztur skābju un sārmu līdzsvaru. Kā arī vitamīns E un selēns. Burkāni, sparģeļi, bietes, kukurūza, nolobīti rīsi, vīģes, āboli, zemenes, persiki, zilenes, mandeles, rozīnes – veicinās sārņu izvadi un skābju/sārmu līdzsvara veidošanos. Redīsi, gurķi, salāti, gaļa, jūras veltes, griķi, auzas, grūbas, kartupeļi, aprikozes, bumbieri un ērkšķogas – veicinās vielmaiņas stabilizēšanos un nervu sistēmas veselību. Ieteicams atteikties no asiem ēdieniem, kas nereti ir tieši svaru gaumē.

 

SKORPIONS

Maltīte ir svarīga Skorpiona ikdienas sastāvdaļa. Viņam nepieciešama enerģija un spēks, taču ēdienreizes ne vienmēr tiek ievērotas. Kas attiecas uz maltītes izvēli, te Skorpions var būt neparedzams. Viņa gaumes robežas ietver gan askētisku, vienkāršu ēdienu, gan kārtīgu un sātīgu mājas maltīti, gan eksotiku. Skorpions neatteiksies eksperimentēt un nobaudīt kaut ko maz zināmu, tomēr virtuves lietās viņš vairāk ir teorētiķis. Skorpioni ir arī no tiem, kuri mīl gardi paēst! Taču Skorpionu pluss parasti ir intensīva vielmaiņa, kas neļauj rasties pārmērīgam liekajam svaram. Taču, neskatoties uz to, tāpat ir vēlams izvairīties no pārāk trekniem ēdieniem, kas nereti ir Skorpionu vājība. Skorpioniem jāmācās ēst veselīgi – vairāk svaigu produktu (augļu, dārzeņu), mazāk treknu un smagu produktu. Skorpioniem ir tieksme gardi, sātīgi un bagātīgi ieturēt maltītes, taču neskatoties uz to, ar lieko svaru problēmas ir reti. Tiem nepieciešams uzņemt barību, kas izvada no organisma sārņus, kā arī neļauj paaugstināties holesterīna līmenim asinīs. Jūras produkti, medījumu gaļa, olas, jogurts, rieksti un sojas pupas – palīdzēs sātīgi paēst, taču neuzņemt pārlieku daudz holesterīna. Svaigi dārzeņi (sīpoli, puravi, sparģeļi, kāposti, ķiploki, redīsi) un augļi (vīģes, ķirši, plūmes un ērkšķogas) – palīdzēs izvadīt nevajadzīgos sārņus no Skorpiona organisma.

 

STRĒLNIEKS

Šajā zīmē dzimušajiem parasti piemīt patiess kulināra talants. Strēlnieki labprāt eksperimentē virtuvē un gatavo sev un tuvākajiem dažādus pikantus un gardus ēdienus . Strēlnieks ir kustīgs – šodien te, rīt jau kaut kur citur. Tieši tāda pat ir arī viņa attieksme pret ēdienu izvēli. Viņš spēj lieliski orientēties dažādu zemju un kultūru virtuvēs, viņu vilina dažādība un eksotika. Grilēta gaļa vai zivs, suši vai kaltēti tomāti… Ēdienkartes ģeogrāfija ir plaša. Strēlnieks labprāt baudīs ēdienus, kas ir gaumīgi noformēti. Turklāt viņš labi saprot, ka kārtīga maltīte uztur enerģiju. Tā kā Strēlnieki ir visai sabiedriski, tad tie bieži vien dod priekšroku maltītei ārpus mājas, kā rezultātā tiek uzņemts vairāk kaloriju, kā būtu nepieciešams. Šīs zīmes pārstāvjiem bieži vien tīk ļoti asi, piparoti, kā arī trekni un kalorijām bagāti ēdieni, taču tie nemaz nav ieteicami! Pluss ir tas, ka ar sportu nereti šīs zīmes pārstāvji ir uz tu, kas arī kompensē ne pārāk pareizos ēšanas paradumus.

 

MEŽĀZIS

Mežāžiem nereti ir nosliece uz visai vienveidīgu ēdienkarti – tā ir jādažādo! Vēl jāpievērš uzmanība pusfabrikātu patērēšanas samazināšanai, jo sliktās vielas grūti izvadās no Mežāža organisma. Mežāžiem ir diezgan vāja vielmaiņa, kuru nelabvēlīgi ietekmē pārāk trekni un asi ēdieni, kā arī alkohols. Mežāzim patīk kontrolēt situāciju. Ne tikai darbā vai ģimenē, bet arī virtuvē. Viņš ir gardēdis, kurš uzskata, ka ēdienam jābūt attiecīgi noformētam. Mežāzis ciena kvalitāti, pārbaudītas receptes un lietu kārtību arī uz galda. Uz eksotiskiem ēdieniem viņš skatīsies ar zināmām aizdomām. Labāk pārbaudīts bifšteks, nekā kaut kādas jūras ķemmītes… Turklāt Mežāzis izvērtēs, cik lietderīgi ir pavadīt laiku virtuvē. Mežāžiem iespējamas veselības problēmas, kas saistītas ar lēnu vielmaiņu, trausliem kauliem un zobiem.  Kā arī var veidoties liekais svars. Pluss ir tas, ka šīs zīmes pārstāvji nav izteikti saldummīļi – saldumi parasti tiek patērēti stresa situācijās, vai, piemēram, svētkos. Vislabākais ieteikums Mežāžiem – izvēlēties vienkāršas maltītes, taču tādas, kurās būtu nepieciešamo vielu balanss! Svaigi dārzeņi un augļi, graudaugi, gaļa, kas nav pārlieku trekna – tas viss var ietilpt Mežāža ēdienkartē. Ieteicams ēst vairākas reizes dienā, taču izvairīties no pārēšanās. Nav ieteicami arī auksti dzērieni un pārāk atdzesēti produkti. Noteikti nepieciešamas fiziskās aktivitātes – par sevišķi labām uzskatāmas tās, ko var veikt svaigā gaisā.

 

ŪDENSVĪRS

Nereti šajā zīmē dzimušie nepievērš īpašu vērību savai ēdienkartei, iekļaujot tajā gan pavisam neveselīgus, gan veselīgus un visai izsmalcinātus produktus. Starp citām zodiaka zīmēm Ūdensvīrs izceļas ar novatorismu, tāpēc viņa ēdienkartē nereti ir jaunas un eksotiskas receptes. Ūdensvīrs nebīstas no eksperimentiem virtuvē. Ja kādā ceļojumā viņš būs nobaudījis neparastu ēdienu, tad, visticamāk vēlāk mājās mēģinās šo recepti izmēģināt. Ūdensvīra ēdienkarte ir daudzveidīga, viņš nepieturēsies pie gadiem pārbaudītām tradīcijām. Turklāt avangards būs arī galda un ēdiena noformējumā. Ūdensvīru vājība  ir vēlme izmēģināt arvien jaunas un jaunas receptes, tieksme uz eksotisku garšu kombināciju meklējumiem, kas nereti noved pie tā, ka tiek uzņemts lielāks kaloriju daudzums, kā būtu nepieciešams. Ūdensvīram noteikti ieteicams atteikties no kārumiem starp ēdienreizēm, aizstājot tos ar ūdeni vai augļu sulu. Jāatsakās no kūkām un ceptiem ēdieniem. Ēdienkartei jābūt daudzveidīgai – piena produkti, jūras veltes, zaļumi un dārzeņi, kā arī cietie sieri ir labas Ūdensvīra ēdienkartes sastāvdaļas. Nav ieteicams pārēsties un lietot smagu ēdienu. Sports – ļoti nepieciešams! Tas ir galvenais, kas ļauj Ūdensvīram saglabāt labu fizisko formu. Ļoti ieteicamas ir arī atslodzes dienas, kā arī ir vērts izmēģināt tādu lietu, kā gavēni.

 

ZIVIS

Jūtīga zodiaka zīme. Un šo īpašību var attiecināt arī uz ēdienu izvēli. Ja Zivīm negaršo vai viņas nevar ēst kādu produktu, tad tas arī tiks ievērots. Zivīm nepatīk smaga vai trekna barība, taču viņas nav ļoti izvēlīgas. Zivis labprāt savā ēdienkartē iekļaus vieglus ēdienus, un, protams, jūras veltes. No neliela daudzuma parastu produktu Zivis pratīs pagatavot lielisku maltīti, jo viņām piemīt radoša pieeja itin visās lietās. Zivis mēdz piemeklēt endokrīnās sistēmas problēmas un ādas problēmas, kā arī nereti – vāja imunitāte. Ar lieko svaru šīs zīmes pārstāvjiem nav izteiktu problēmu. Kas nepieciešams? Ar proteīnu bagāti produkti, jods, visdažādākie vitamīni imunitātes stiprināšanai. Šajā zvaigznājā dzimušajiem īpaši jāpievērš uzmanība pietiekamam dzelzs līmenim asinīs. Tā trūkums var izraisīt anēmiju, pazeminātu asinsspiedienu, kā arī veicināt dažādus iekaisuma procesus un dziedzeru darbības problēmas. Regulāri lieto liesu liellopa gaļu, jēru, olu dzeltenumus, aknas, pilngraudu pārslas, miežus, diedzētus graudaugus, bietes, spinātus, sīpolus, rozīnes, dateles, aprikozes, vīnogas, ābolus, citronus un apelsīnus. Ierobežo alkohola un sāls patēriņu. Neaizraujies ar kafiju! Jo vairāk treknu ēdienu zivs lietos, jo sliktāk jutīsies, nebūs spēka utt. Vairāk jāpievēršas savas ēdienkartes atsvaidzināšanai šī vārda tiešākajā nozīmē – svaigi dārzeņi, augļi, zaļumi un ogas ir tas, kas nepieciešams zivīm! Jāizvairās no pārmērīgas alkohola, kā arī enerģiju dodošu dzērienu lietošanas. Ēdienreizēm vēlams būt vairākām (līdz pat piecām) dienā, taču porcijām – mazām. Lieko svaru rada našķēšanās starp ēdienreizēm, kā arī stresa atstāšana ēdienā.

 

Linda Vilmansone

Radio5 “Klausies kā vārās” oktobra raidījums

 

IZMANTOTIE AVOTI:

http://apollo.tvnet.lv/horoskopi/zivis/ediens

http://ipasi.espati.lv/index/view/id/2484/page/2/Iegusti-lielisku-FORMU-vadoties-pec-HOROSKOPA-zimes/

http://ipasi.espati.lv/index/view/raksts/Uztura-ieteikumi-katrai-HOROSKOPA-zimei/id/2480/

http://brivbridis.lv/post?post_id=1605

http://www.astrologi.lv/blogi/guna-karklina/Popkulturas-horoskopi/845/Virtuves-horoskopi/

http://www.delish.com/food-fun/horoscopes/food-horoscope-pisces

http://www.epicurious.com/articlesguides/healthy/news/food-horoscopes-january-2013

Komentāri: