Zoss krūtiņa ar fenheļa biezeni un apelsīnu mērci

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
2 personām

Sastāvdaļas

Fenheļa biezenim:

  • 2 fenheļa augļi
  • 7 daiviņas ķiploku
  • olīveļļa
  • sāls, pipari

Apelsīnu mērcei:

  • 2 šalotes sīpoli
  • 1 čili pipars
  • 90 g kapāta fenheļa
  • sula no 2 apelsīniem
  • 500 g buljona
  • 1 anīsa zvaigzne

Zoss krūtiņai:

  • 2 zoss krūtiņas
  • 20 g sviesta
  • sāls

Pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 ºC temperatūrai. Fenheļus sagriež garenās daiviņās, noloba ķiploka daiviņas. Fenheļus un ķiplokus kārto uz folijas un pārlaista ar olīveļļu. Izveido folijas namiņu, un cep dārzeņus 45 minūtes, līdz folijas namiņš sāk čurkstēt un fenheļi, kā arī ķiploki ir mīksti.
  2. Nolej lieko šķidrumu, kas sakrājies pēc sautēšanas. Visu ar blenderi sablendē viendabīgā masā. Pieliek pēc garšas sāli un piparus.
  3. Pagatavo apelsīnu mērci. Smalki sakapā šalotes sīpolus, čili piparu pārgriež gareniski uz pusēm un kopā ar sakapāto fenheli sautē pannā 2–3 minūtes, nepārtraukti maisot.
  4. Pievieno buljonu, apelsīnu sulu un anīsa zvaigzni, kā arī pavisam nedaudz sāls, visu vāra uz lielas uguns, līdz mērce sāk biezēt (karote atstāj pēdas), ņem nost no uguns, mērci izkāš caur sietu.
  5. Ja zoss ir trekna, tad ādiņā iegriež rūtiņas vienā un otrā virzienā, nekādā gadījuma negriežot cauri ādai un nesavainojot gaļu. Bagātīgi iesāla zoss krūtiņas, un atstāj istabas temperatūrā 15 minūtes.
  6. Pannā uzkarsē sviestu, un, kad tas izkusis, zoss krūtiņas liek uz pannas ar ādu uz leju. Uz lēnas uguns cep, lai viegli čurkst 8–10 minūtes. Kad ādiņa zeltaini brūna, griež riņķī, palielina uguni līdz vidējai un apcep otru pusi ~ 3 minūtes, līdz zoss krūtiņas gatavas. Ņem nost no pannas, pārklāj ar foliju un ļauj atpūsties ~ 20 minūtes.
  7. Zoss krūtiņas sagriež šķērsām. Bļodā vai dziļākā šķīvī lej apelsīnu mērci, šķīvja vidū kārto fenheļa biezeni, uz kura liek zoss gaļas šķēles. Dekorē ar fenheļa zariņiem.