Trīs pastas mērces vasarīgai maltītei

Viegla
līdz 30 min
4 personām

Piedāvājam trīs ļoti gardas, aromātiskas un pārsteidzoši vienkārši pagatavojas pastas mērces.

No Itālijas, pastas dzimtenes, nāk visdažādāko veidu mērces, kas paredzētas pasniegšanai pie pastas. To īpašais šarms slēpjas sastāvdaļu izvēlē un vieglajā pagatavošanā.

Sastāvdaļas

Tomātu mērcei:

  • 3-4 tomāti (vispirms blanšē)
  • 40 g rīvēta Parmas siera
  • neliela buntīte bazilika
  • 3-4 ķiploka daiviņas
  • 3 ēdamkarotes Extra virgin
  • olīveļļas
  • sāls

Tunča mērcei:

  • 1 kārbiņa tunča eļļā, ~ 185 g
  • 1 liels tomāts (vispirms blanšē)
  • 2-3 ķiploka daiviņas vai
  • 1 sarkanais sīpols
  • 1 ēdamkarote lielo kaperu
  • 2 ēdamkarotes Kalamata olīvu
  • 3-4 nelieli, svaigi pētersīļu zariņi
  • 1 citrona
  • sāls

Saulē kaltētu tomātu mērcei:

  • 5-6 saulē kaltēti tomāti eļļā
  • 2-3 ķiploka daiviņas vai
  • 1 neliels sarkanais sīpols
  • 1 ēdamkarote kaperu
  • 1-2 ēdamkarotes Kalamata olīvu
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • tabasko mērce vai čili (svaigs vai pulverveida)

Pagatavošana

  1. Tomātus blanšē verdošā ūdenī un novelk miziņu. Pārgriež uz pusēm. Zaļumus noskalo. Sīpolu (vai ķiploka daiviņas, ja izmantojat tās) notīra.

Tomātu mērce:

  1. Parmas sieru sarīvē. Bazilika lapiņas noplēš no kātiem.
  2. Blendera krūzē liek blanšētos tomātus, ķiploka daiviņas, bazilika lapiņas.
  3. Pielej eļļu.
  4. Pieber sieru. Visu sablendē viendabīgā masā. Pagaršo, pievieno šķipsniņu sāls.

Tunča mērce:

  1. Tunci izņem no kārbas, nolej lieko eļļu. Izspiež citrona sulu.
  2. Blendera krūzē liek tunci.
  3. Pēc izvēles pievieno sīpolus vai ķiploka daiviņas.
  4. Pievieno pētersīļu lapiņas.
  5. Pievieno sagrieztu tomātu.
  6. Pievieno kaperus. Olīvām nogriež mīkstumu un arī liek traukā.
  7. Visu sakuļ viendabīgā masā.
  8. Pagaršo, pievieno šķipsniņu sāls un 1-2 tējkarotes svaigi spiestas citrona sulas.

Kaltētu tomātu mērce:

  1. Saulē kaltētos tomātus sagriež nelielos gabaliņos. Blendera krūzē liek tomātus.
  2. Pēc izvēles pievieno sīpolus vai ķiploka daiviņas, pievieno kaperus.
  3. Pievieno eļļu.
  4. Piepilina nedaudz tabasko mērces.
  5. Olīvām nogriež mīkstumu un arī liek traukā.
  6. Visu sakuļ viendabīgā masā. Pagaršo, pievieno šķipsniņu sāls un vēl tabasko mērci, ja nepieciešams.
  7. Pasniedz ar tikko vārītu, karstu pastu.

 

Der zināt:

Ja esat asu ēdienu cienītāji, pievienojiet mērcēm svaigu čili gabaliņu vai čili mērci.

Pagatavotu mērci var 2-3 dienas uzglabāt slēgtā traukā ledusskapī.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomātus blanšē verdošā ūdenī un novelk miziņu. Pārgriež uz pusēm. Zaļumus noskalo. Sīpolu (vai ķiploka daiviņas, ja izmantojat tās) notīra.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomātu mērce:

Parmas sieru sarīvē. Bazilika lapiņas noplēš no kātiem.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blendera krūzē liek blanšētos tomātus, ķiploka daiviņas, bazilika lapiņas.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pielej eļļu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieber sieru. Visu sablendē viendabīgā masā. Pagaršo, pievieno šķipsniņu sāls.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tunča mērce:

Tunci izņem no kārbas, nolej lieko eļļu. Izspiež citrona sulu.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blendera krūzē liek tunci.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc izvēles pievieno sīpolus vai ķiploka daiviņas.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno pētersīļu lapiņas.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno sagrieztu tomātu.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno kaperus. Olīvām nogriež mīkstumu un arī liek traukā.

12. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visu sakuļ viendabīgā masā.

13. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagaršo, pievieno šķipsniņu sāls un 1-2 tējkarotes svaigi spiestas citrona sulas.

14. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaltētu tomātu mērce:

Saulē kaltētos tomātus sagriež nelielos gabaliņos. Blendera krūzē liek tomātus.

15. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc izvēles pievieno sīpolus vai ķiploka daiviņas, pievieno kaperus.

16. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno eļļu.

17. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piepilina nedaudz tabasko mērces.

18. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olīvām nogriež mīkstumu un arī liek traukā.

19. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visu sakuļ viendabīgā masā. Pagaršo, pievieno šķipsniņu sāls un vēl tabasko mērci, ja nepieciešams.

20. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasniedz ar tikko vārītu, karstu pastu.