Strebekļis bez sīvu

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • ~ 500 g sīku zivju (asaris)
  • ~ 500 g lielu zivju (zandarts)
  • 3 sīpoli
  • 2 nelieli burkāni
  • 2 lauru lapas
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 200 ml degvīna
  • sāls pēc garšas, melnie pipargraudi
  • pētersīļu zaļumi, dilles
  • skābais krējums pēc izvēles pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Sīkās zivis atbrīvo no iekšām, rūpīgi nomazgā, saliek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, pieber sāli un uz lēnas uguns vāra tik ilgi, līdz zivtiņas izvārās mīkstas.
  2. Buljonu izkāš. Sīpolus un burkānus notīra un noskalo. Zaļumus noskalo un smalki sagriež.
  3. Izkāstajā, tīrajā buljonā ieliek veselus sīpolus un veselus burkānus, buljonu vēlreiz liek uz uguns un vāra 15 minūtes. Pēc tam zupai pievieno iepriekš sagatavotas, porciju gabalos sagrieztas lielās zivis un garšvielas. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Uz nelielas liesmas, nosmeļot putas vāra ~ 15–20 minūtes. Buljonu izkāš. Zivis iztīra no asakām.
  4. Gatavajam buljonam pieliek sviestu, iztīrītās zivis, pārkaisa ar zaļumiem, pielej degvīnu un atstāj uz lēnas uguns ievilkties. Pasniedz bļodiņās, pēc izvēles pievienojot skābo krējumu.