Siera suflē

Prasa meistarību
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • 4 tējkarotes rīvēta parmezāna siera
  • 200 ml piena
  • 100 g Čedaras siera
  • 2 olas
  • 1 sīpols
  • 1 burkāns
  • 2 lauru lapas
  • 4–5 smaržīgie piparu graudiņi, virces
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • 2 tējkarotes sinepju (pēc izvēles)
  • šķipsniņa maltu čili un melno piparu
  • 4 karstumizturīgas formiņas

Pagatavošana

  1. Sīpolu un burkānu notīra, noskalo un liek katliņā. Pievieno lauru lapas, virces un pielej pienu. Liek karsēties. Kad piens ir uzvārījies, izslēdz liesmu, katliņam uzliek vāku un tur 10 minūtes, lai pienā “savelkas” garšvielas.
  2. Uz vidēji rupjas rīves atsevišķi sarīvē sierus.
  3. Cepamās veidnītes iesmērē ar eļļu.
  4. Veidnītes izkaisa ar rīvēto parmezāna sieru.
  5. Nelielā katliņā izkausē sviestu.
  6. Kad sviests ir izkusis, pievieno sinepes, piparus, miltus un ātri samaisa, lai neveidotos kunkuļi.
  7. Lēnām pielej iepriekš sagatavoto un izkāsto pienu.
  8. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Kad masa ir nedaudz padzisusi, iekuļ olu dzeltenumus un sarīvēto Čedaras sieru. Ar koka karoti vai putojamo slotiņu samaisa viendabīgā masā.
  9. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Olu baltumus sakuļ stingrās putās un lēnām pievieno sagatavotajai siera masai.
  10. Formiņās 2/3 tilpumā lej suflē masu un liek cepties ~ 20 minūtes.
  11. Cepšanas laikā plīts durvis neatver, jo tad suflē masa “necelsies”.

 

Der zināt:

Suflē trauciņus liek uz iepriekš plītī sasildītas cepamās pannas, kurā var ieliet nedaudz ūdens. Trauciņus liek siltā ūdenī un cep cepeškrāsnī, cepšanas laikā nevirinot plīts durvis.

 

Variācijas par tēmu:

Gatavojot suflē, masai var pievienot 50 g kūpināta laša un nedaudz smalki sakapātu zaļumu, kā arī sēnes, spinātus u.c. piedevas pēc izvēles.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu un burkānu notīra, noskalo un liek katliņā. Pievieno lauru lapas, virces un pielej pienu. Liek karsēties. Kad piens ir uzvārījies, izslēdz liesmu, katliņam uzliek vāku un tur 10 minūtes, lai pienā “savelkas” garšvielas.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz vidēji rupjas rīves atsevišķi sarīvē sierus.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cepamās veidnītes iesmērē ar eļļu.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veidnītes izkaisa ar rīvēto parmezāna sieru.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nelielā katliņā izkausē sviestu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad sviests ir izkusis, pievieno sinepes, piparus, miltus un ātri samaisa, lai neveidotos kunkuļi.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lēnām pielej iepriekš sagatavoto un izkāsto pienu.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Kad masa ir nedaudz padzisusi, iekuļ olu dzeltenumus un sarīvēto Čedaras sieru. Ar koka karoti vai putojamo slotiņu samaisa viendabīgā masā.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Olu baltumus sakuļ stingrās putās un lēnām pievieno sagatavotajai siera masai.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Formiņās 2/3 tilpumā lej suflē masu un liek cepties ~ 20 minūtes.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cepšanas laikā plīts durvis neatver, jo tad suflē masa “necelsies”.