Marcipāna drumstalu kūka ar aromatizētām aprikozēm

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
20 personām

Sagatavojam kēksa mīklu, noklājam to ar aprikozēm un pārkaisām ar aromātiskām marcipāna drupačām. Ļoti sātīgi un arī ļoti, ļoti gardi. Jo īpaši tāpēc, ka aprikozes ir pirms tam noturētas aromātiskā cukura sīrupā, kam pievienots timiāns un kadiķogas. Šī kūka būs lieliska arī ar skābajiem ķiršiem, plūmēm, āboliem vai bumbieriem.

Sastāvdaļas

  • 750 g svaigu aprikožu
  • 5–6 svaigi timiāna zariņi
  • 3 kadiķogas
  • 500 ml ūdens
  • 300 g cukura

 

Drumstalām

  • 140 g auksta sviesta (no ledusskapja)
  • 50 g marcipāna
  • 250 g miltu
  • ½ citrona miziņas
  • ½ vaniļas pāksts
  • 0,5 tējkarotes kanēļa

 

Kēksa mīklai

  • 225 g sviesta istabas temperatūrā
  • 225 g cukura
  • 80 g marcipāna
  • 300 g miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 6 vidēji lielas olas
  • ½ citrona miziņas
  • ½ apelsīna miziņas

 

Dekorēšanai

  • 50 g mandeļu skaidiņu
  • 100 g pūdercukura

Pagatavošana

  1. Aprikozes pārgriež uz pusēm, un tām izņem kauliņus.
  2. Katliņā lej ūdeni, pievieno cukuru un uzvāra. Karsē, līdz viss cukurs izkusis. Iegūto sīrupu pārlej pāri aprikozēm, pievieno kadiķogas un timiāna zariņus un atstāj nostāvēties 1–2 stundas. Tad šķidrumu nolej un augļus nosusina. (Šo posmu var izlaist, tikai tad aprikozes ir skābākas un nav jaukā timiāna aromāta.)
  3. Sagatavo drupačas. Bļodā sarīvē sviestu, sadrupina marcipānu, pievieno citrona miziņas, vaniļas sēklas un kanēli. Visu samīca gludā masā. Tad pievieno miltus un ar pirkstiem saveido drupačas.
  4. Sagatavo kēksa mīklu. Bļodā iesit olas, pievieno sviestu, cukuru un marcipānu un kuļ, līdz masa kļūst viendabīga. Garšai pievieno citrona un apelsīna miziņas. Olas var pievienot pa vienai, tad būs vieglāk.

Miltus samaisa kopā ar cepamo pulveri un iesijā sagatavotajā kēksa mīklā. Izmaisa, lai nav kunkuļu.

  1. Ar paletes nazi mīklu vienmērīgi izlīdzina pa visu plāti.
  2. Virsū kārto aprikožu pusītes, ar griezto pusi uz augšu.
  3. Pa virsu uzkaisa drumstalas, un visu vēl pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.
  4. Cep 175 °C temperatūrā 45 minūtes. Pasniedz atdzesētu, pārkaisītu ar pūdercukuru.
1. pagatavošanas solis
Drumstalmaize_1

Aprikozes pārgriež uz pusēm, un tām izņem kauliņus.

2. pagatavošanas solis
Drumstalmaize_2

Katliņā lej ūdeni, pievieno cukuru un uzvāra. Karsē, līdz viss cukurs izkusis. Iegūto sīrupu pārlej pāri aprikozēm, pievieno kadiķogas un timiāna zariņus un atstāj nostāvēties 1–2 stundas. Tad šķidrumu nolej un augļus nosusina. (Šo posmu var izlaist, tikai tad aprikozes ir skābākas un nav jaukā timiāna aromāta.)

3. pagatavošanas solis
Drumstalmaize_3

Sagatavo drupačas. Bļodā sarīvē sviestu, sadrupina marcipānu, pievieno citrona miziņas, vaniļas sēklas un kanēli. Visu samīca gludā masā. Tad pievieno miltus un ar pirkstiem saveido drupačas.

4. pagatavošanas solis
Drumstalmaize_4

Sagatavo kēksa mīklu. Bļodā iesit olas, pievieno sviestu, cukuru un marcipānu un kuļ, līdz masa kļūst viendabīga. Garšai pievieno citrona un apelsīna miziņas. Olas var pievienot pa vienai, tad būs vieglāk.
Miltus samaisa kopā ar cepamo pulveri un iesijā sagatavotajā kēksa mīklā. Izmaisa, lai nav kunkuļu.

 

5. pagatavošanas solis
Drumstalmaize_5

Ar paletes nazi mīklu vienmērīgi izlīdzina pa visu plāti.

6. pagatavošanas solis
Drumstalmaize_6

Virsū kārto aprikožu pusītes, ar griezto pusi uz augšu.

7. pagatavošanas solis
Drumstalmaize_7

Pa virsu uzkaisa drumstalas, un visu vēl pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.

8. pagatavošanas solis
Drumstalmaize_8

Cep 175 °C temperatūrā 45 minūtes. Pasniedz atdzesētu, pārkaisītu ar pūdercukuru.

Komentāri: