Receptes

Kūka „Pavlova” (27)
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Gatavo Nora Dakne,arhitekte. Skaistas formas un laba satura apvienojums ir Noras pamatprincips gan arhitektūrā, gan kulinārijā. Nora allaž ir radošos meklējumos, pat ikdienas maltītes pārvēršot jaunradē, jo viņu garlaiko atkārtošanās. Nora ir savākusi pamatīgu pavārgrāmatu kolekciju, bet recepšu meklējumos izmanto arī interneta iespējas un patiaktīvi darbojas mājas lapā www.sapforums.lv. Tur arī pirmo reizi publicējusi „Pavlovas” recepti. Tagad turpina iesākto vaļasprieku – kopā ar dzīvesbiedru Imantu meklē receptes, gatavo, fotografē un dāsni dalās ar saviem domubiedriem internetā. Aicinājām Noru ciemos, zinot, ka gaisīgais deserts „Pavlova” ir viņas pamatrepertuārā. Nora mums saka, ka „Pavlova” ir ļoti vienkārši pagatavojama, ja ievēro dažus noteikumus. Un parāda, ka tā arī ir! Zem „Pavlovas” kraukšķīgās bezē garoziņas olbaltuma masa ir mīksta un maiga kā putna piens. To lieliski papildina krēms un sulīgas ogas. Šo kūku nevar gatavot īsi pirms pasniegšanas – tai vajadzīgs laiks, lai lēni atdzistu plītī.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Bezē pamatnei
  • 200 g pūdercukura
  • 4 olu baltumi
  • šķipsniņa sāls
  • 1 tējkarote citrona sulas
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • nedaudz sviesta pamatnes
  • ietaukošanai
  • cepamais papīrs
  • šķīvis 24-26 cm diametrā
  • zīmulis
  • Krēmam
  • 250 ml 35% saldā krējuma
  • 100 g maskarpones siera
  • 2-4 ēdamkarotes cukura
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • Rotāšanai
  • ½ kg svaigu zemeņu vai citu ogu
  • piparmētras vai bazilika lapiņas
  • nedaudz pūdercukura pārkaisīšanai

1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 °C.

2. Plātni izklāj ar cepamo papīru. Pannas vidū uzliek šķīvi un apvelk apkārt līniju, lai būtu vieglāk veidot kūkas formu. Papīru apgriež ar zīmē jumu uz leju. Apli ieziež ar sviestu.

3. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Tīrā, sausā bļodā kuļ olu baltumus, tiem pievienojot šķipsniņu sāls. Kad baltumi ir kļuvuši putaini un tik stingri, ka tie neslīd laukā no otrādi apgriezta trauka, pakāpeniski, pa vienai karotei, pievieno pūdercukuru, kas sajaukts ar cieti, un citrona sulu. Sakuļ stingrās putās.
4. Ar karoti liek olbaltuma masu aplī. Ap ārējo malu veido nelielu valnīti – „Pavlovas” baletsvārciņu krokas – tā, lai vidus daļa būtu zemāka un to varētu piepildīt ar krēmu.
5. Bezē pamatni liek cepties uzkarsētajā cepeškrāsnī, tūlīt pazeminot temperatūru līdz 110 °C, un cep 1 stundu (vai 1 stundu un 15 minūtes). Uzmana, lai bezē pamatne nekļūst brūna. Ja nepieciešams, plīts temperatūru samazina. Cepšanas laikā gāzes plīts durvis var nedaudz pavērt. Gatavai pamatnei jābūt kraukšķīgai no ārpuses, bet iekšpusē – mīkstai, līdzīgam putna pienam.

6. Gatavo pamatni atstāj plītī, līdz tā pilnībā atdzisusi.

7. Saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru sakuļ stingrās putās. Iecilā maskarpones sieru.

8. Pamatnes vidu pilda ar krēmu.

9. Zemenes sagriež gabaliņos un kārto virs krēma. Pēc vēlēšanās rotā ar bazilika vai piparmētras lapiņām un pārkaisa ar pūdercukuru.

Variācijas par tēmu:

  • Krēmu var papildināt ar bazilika lapiņām vai zemenēm. Bazilika lapiņas ar 2 ēdamkarotēm cukura piestā vai ar blenderi saberž viendabīgā masā. Zaļo masu sajauc ar krēmu. Bazilika krēms gaisa ietekmē ātri maina toni, tāpēc šo krēma variantu gatavo tieši pirms pasniegšanas.
  • Līdzīgi pagatavo zemeņu krēmu: sarīvē zemenes ar cukuru un samaisa ar krēmu.
  • Lielās „Pavlovas” vietā var cept mazas kūciņas – visu dara tieši tāpat, tikai lielā apļa vietā zīmē daudzus mazus aplīšus un cep mazliet īsāku laiku.
Der zināt
Par šīs leģendārās kūkas izcelsmi viena no versijām vēsta, ka tās autors ir pavārs Herberts Sakss no Austrālijas, kurš 1935. gadā Pērtas viesnīcā Esplanāde pasniedza bezē cepumu kūku, iedvesmojies no balerīnas  Pavlovas uzstāšanās Austrālijā un viņas gaisīgā, baltā tērpa.
„Pavlovu” var izcept arī iepriekšējā dienā pirms pasniegšanas, uzglabājot to sausā un vēsā vietā. Mazo kūciņu bezē pamatnes var slēgtā traukā uzglabāt vairākas dienas.

Slīdrāde:

  • Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 °C. Plātni izklāj ar cepamo papīru. Pannas vidū uzliek šķīvi un apvelk apkārt līniju, lai būtu vieglāk veidot kūkas formu. Papīru apgriež ar zīmē jumu uz leju. Apli ieziež ar sviestu.
  • Tīrā, sausā bļodā kuļ olu baltumus, tiem pievienojot šķipsniņu sāls. Kad baltumi ir kļuvuši putaini un tik stingri, ka tie neslīd laukā no otrādi apgriezta trauka, pakāpeniski, pa vienai karotei, pievieno pūdercukuru, kas sajaukts ar cieti, un citrona sulu. Sakuļ stingrās putās.
  • Ar karoti liek olbaltuma masu aplī. Ap ārējo malu veido nelielu valnīti – „Pavlovas” baletsvārciņu krokas – tā, lai vidus daļa būtu zemāka un to varētu piepildīt ar krēmu.
  • Bezē pamatni liek cepties uzkarsētajā cepeškrāsnī, tūlīt pazeminot temperatūru līdz 110 °C, un cep 1 stundu (vai 1 stundu un 15 minūtes). Gatavo pamatni atstāj plītī, līdz tā pilnībā atdzisusi.
  • Saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru sakuļ stingrās putās. Iecilā maskarpones sieru.
  • Pamatnes vidu pilda ar krēmu.
  • Zemenes sagriež gabaliņos un kārto virs krēma. Pēc vēlēšanās rotā ar bazilika vai piparmētras lapiņām un pārkaisa ar pūdercukuru.
Autors Liene Sondore
Liene Sondore
uztura speciāliste
E-pasts: liene.sondore@piegalda.lv
(3 votes, average: 3.00 out of 5)
Komentāri:
  • mārīte saka:

    paskatoties uz netīrajiem nagiem pat negribu kūku mēģināt

  • Liene Vilnīte saka:

    Tad nemēģiniet.
    Kūku taisīja mūsu žurnāla viesis, kam ir dārzs un vasaras sākumā gluži dabiski – sastrādātas rokas.

  • Mare saka:

    Taisot kūku pēc šīs receptes, izdevās vienkārši brīnišķīga ar pirmo reizi:)
    Visi slavēja.Paldies!!!!

  • mr saka:

    Bilde, tiešām, maigi sakot- traģiska..
    Nomainiet, lūdzu :)

  • Elīna saka:

    Tad neskatieties, ja bilde nepatīk! Noteikti izmēģināšu šo kūku arī pati gatavot!

  • Ieva saka:

    PALDIES par recepti!

  • Kristine saka:

    Pagatavoju, diemžēl nesanaca, bezē masa par škidru bija lai to varetu malās celt uz augšu :(

  • Anna saka:

    Super kūka!! Visa bilžu vērtētāju-estētiķi banda laikam nav pamēģinājusi, citādāk nebūtu laika rakstīt tādas muļķības- mute būtu pilna ar kūku :))

  • Linda saka:

    Slavējami laba recdepte ;) Turpmāk noteikti būs cieņā arī mūsmājās. Es gan taisiju standarta masu un pa virsu uzrīvēju pistācijas un izmantoju ne tikai zemenes, bet arī kazenes, mellenes un dzērvenes :) Izcili!
    Liels paldies! :)

Lūdzu, jūsu komentārs:

Citas idejas

Abonēšanas akcijas uzvarētāji

5 laimīgie “Pie Galda!” abonenti tiek pie Zepter superpannām

Lasīt vairāk...
Zaļumu spēks (0)
Zaļumu spēks

Pavasaris ir laiks, kad savam organismam varam piedāvāt pilnvērtīgus, dabas dotus vitamīnus un minerālvielas.

Lasīt vairāk...

Piesakies kursiem!
Meklē?

Meklē recepti vai padomu pēc sastāvdaļas!