Recepte

Krāsnī cepti vasaras dārzeņi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Viegla
līdz 1 h
2 personām

Reizēm, aizejot uz tirgu tikai pēc tomātiem un gurķiem, krāsu un smaržu iespaidā gadās sapirkt pilnas rokas vietējo vasaras dārzeņu. Pēc brīvdienām pie radiem auto ir piekrāmēts ar jaunajiem kartupeļiem, krietnu tomātu ražu un pašu ķiplokiem, bet kāpņu telpā vēl satiec kaimiņieni, kas tevi cienā ar savu pirmo cukīni ražu. Nu kā lai tam visam pasaka nē? Vasara Latvijā taču ir tik īsa, bet ražas pārbagātība tajā īsajā laikā neļauj atslābt.  Šoreiz piedāvājām jums pāris risinājumu, kā cepeškrāsnī gardi pagatavot pašmāju vasaras dārzeņus, piešķirot tiem dažādas garšu nianses.

 

Cepot atsevišķi tikai ziedkāpostus, var pievienot ēdamkaroti zemesriekstu sviesta. Tas padara maltīti sātīgāku un piešķir patīkami riekstainu garšu.

Kartupeļus, bietes un burkānus vislabāk cept 180 °C temperatūrā, līdz dārzeņi mīksti, un tad uz neilgu brīdi palielināt krāsns temperatūru līdz 220 °C temperatūrai, lai dārzeņi iegūtu arī kraukšķīgu garoziņu.

Cepot kopā dažādus dārzeņus, jāņem vērā, ka dārzeņi, kuros ir vairāk ūdens, izcepsies ātrāk. Piemēram, cukīni vislabāk cept kopā ar tomātiem, ziedkāpostiem, baklažāniem, bet sakņu dārzeņus labāk kombinēt ar citām saknēm, piemēram, burkāniem, bietēm, seleriju. Pamēģiniet ierasto eļļu nomainīt pret kokosriekstu eļļu. Tā ir ļoti vērtīga un pret augstām temperatūrām izturīga eļļa, kas dārzeņiem piešķirs patīkamu kokosriekstu garšu un aromātu.

Autors: Katrīna Mame

Sastāvdaļas

  • 2 tomāti
  • ½ neliela ziedkāposta
  • ½ neliela brokoļa
  • 1 mazs kabacis
  • 1 paprika
  • 8 ķiršu tomātiņi
  • 1 galviņa ķiploka
  • 5 zariņi svaiga timiāna
  • 2 ēdamkarotes rapšu eļļas
  • šķipsniņa sāls
  • pasniegšanai – svaigas bazilika lapiņas

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai.
  2. Ziedkāpostu un brokoli sadala pa mazākām ziedkopām. Papriku, kabaci un tomātus sagriež ripiņās. Ķiploku horizontāli pārgriež uz pusēm. Ķiršu tomātiņus atstāj veselus vai pārgriež uz pusēm.
  3. Visus dārzeņus liek cepamtraukā. Dārzeņiem pārlej rapšu eļļu, pievieno timiānu un pārkaisa sāli. Visu kārtīgi izmaisa.
  4. Cep krāsnī 40–45 minūtes, līdz dārzeņi mīksti. Dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.

    Variācijas

    1. Lai dārzeņi iegūtu vairāk Austrumiem raksturīgo garšu, timiāna vietā pievieno pa tējkarotei malta kumīna un koriandra sēklu, bazilika vietā izmanto svaigu koriandru. Pievieno arī mazo bundžu konservētu turku zirņu sātīgākai maltītei.
    2. Dārzeņiem pēc cepšanas var pievienot mīkstu kazas sieru un pārkaisīt ar grauzdētiem riekstiem, piemēram, pistācijām vai mandelēm.
    3. Sautējumam līdzīgāku konsistenci var iegūt, dārzeņiem pievienojot mazo bundžu konservētu sasmalcinātu tomātu. Īsi pirms cepšanas beigām dārzeņus pārkaisa ar sauju rīvēta Parmas siera.

     

Komentāri:

Jūsu komentārs: