Receptes
Nomazgā selerijas kātus, nomizo sīpolu un ķiplokus. Visu sagriež kubiņos. Nomazgā burkānus un sagriež ripiņās. Sautējamā katlā pievieno nedaudz eļļas un liek sautēties dārzeņus. Kad sīpoli un selerija kļūst caurspīdīgi, pievieno tomātus savā sulā, tomātu pastu,...
Makaronus novāra sālsūdenī atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma. Uz pannas uzkarsētā sezama eļļā apcep šķēlītēs sagrieztas sēnes un pāris zariņu timiāna. Pēc garšas pievieno sāli. Uz sausas pannas viegli apgrauzdē ciedru riekstus un atliek malā. Pupas novāra, līdz kamēr...


Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai.
Pīli nomazgā un nosusina gan no ārpuses, gan iekšpuses. Pīli noliek uz muguras, krūšu daļā izdara iegriezumus, sarūtojot ādas virsmu. Tas jādara uzmanīgi, lai neiegrieztu gaļā, bet tikai ādā. Ar naža galu sadursta pīles treknās daļas, lai vieglāk iztecētu tauki. Pīli bagātīgi ierīvē ar sāli un pipariem, gan no iekšpuses, gan ārpuses. Ķiploka daiviņas smalki sakapā, citronu sagriež plānās šķēlēs un ābolus daiviņās. Visu, arī dzērvenes, pamīšus pilda pīlē. Tas pīlei piešķirs garšu cepšanās laikā. Kad pīle sapildīta, priekšā aizloka ādu, kājas sasien kopā ar kokvilnas striķi, lai pildījums nekristu ārā.
Pīli ar krūšu daļu uz augšu liek uz restes, kas novietota dziļā pann. Pīli cep sakarsētā krāsnī 1 stundu, tad to...
31 Jul 2018

Lai pagatavotu plucinātu cūkgaļu, ir daži svarīgi, taču viegli izpildāmi nosacījumi! Ir nepieciešams kvalitatīvs cūkgaļas gabals, pareizi izvēlēta marināde gaļai, nežēlots laiks jeb cepšanās stundu skaits, kā arī krāsns temperatūra.

Vispirms ir jāsāk ar to, ka jāizvēlas labs, labākais gaļas gabals, ko no piedāvājuma varat atļauties. To vislabāk darīt, dodoties uz tirgu pie sava gaļas pārdevēja vai ejot uz to veikalu, kam visvairāk uzticaties. Vislabākais, ko izvēlēties, ir pleca gabals (lāpstiņa). Tam vajadzētu būt gana liesam, bet tomēr ar mazliet treknumiņu. Ja lāpstiņā ir kauls, tas varētu palīdzēt gaļai nepalikt sausai, taču lāpstiņa labi derēs arī bez kaula. Gaļas gabalam vajadzētu būt bez ādas. Tad tajā vislabāk sasūksies garšas.

Marināde. Lai galarezultāts būtu izcils, svarīgs etaps ir gaļas sagatavošana cepšanai. Lai...


Vispirms novāra spageti.
Sagriež saulē kaltētos tomātus un bekonu. Bekonu var mazliet uz pannas apcept.
Bļodā iesit olas, saputo kopā ar pienu un sāli, pievieno tomātus un bekonu.
Cepamajā traukā (vai pannā, ko var likt krāsnī) ielej olīveļļu, skaisti izkārto spageti (uz apli) vai citus makaronus un pa virsu lej omletes masu.
Cep līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī ~ 20–30 minūtes, līdz sacepums ir gatavs, nazis iziet cauri, bet paliek sauss.

 


Bietes, kolrābjus un rāceņus notīra un ar rīvi sarīvē plānās šķēlēs.
Saldo krējumu samaisa kopā ar mīksto kazas sieru. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un, piemēram, ķiploku sāli.
Cepamajā traukā (vai individuālos trauciņos) kārto dārzeņus – bietes, kolrābjus, rāceņus un atkal bietes. Pirmā un pēdējā kārtā liek bietes.
Starp kārtām lej kazas siera un saldā krējuma masu.
Pēdējo biešu kārtu pārber sarīvētu cieto kazas sieru.
Cep līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī, līdz dārzeņi ir mīksti un nazis viegli iziet cauri sacepumam.

 


Vispirms pagatavo kartupeļu biezeni. Uzvāra kartupeļus un, kad tie ir mīksti, sastampā kopā ar sviestu un / vai saldo krējumu. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Pagatavo zivs fileju. Uzkarsē pannu, uz tās liek cepamo papīru, pārlej ar mazliet olīveļļas un pa virsu liek zivs fileju. Cep no abām pusēm, līdz fileja ir gandrīz, gandrīz gatava. Ja zivs fileja ir ļoti bieza, tad to var cept arī cepeškrāsnī.
Sagriež puravu balto daļu ripiņās. Burkānus sarīvē plānās ripās, lai tās uz pannas var izcept mīkstas. Uz pannas lej olīveļļu, pievieno mazliet sviesta un sautē puravus kopā ar burkāniem, līdz tie ir gandrīz mīksti. Pievieno saldo krējumu un samaisa.
Cepamo trauku iesmērē ar olīveļļu. Pirmajā kārtā liek puravus un burkāns....


Kartupeļus nomizo un, izmantojot rīvi – mandolīnu, sarīvē smalkās šķēlēs. To var veikt arī ar nazi.
Saldo krējumu sajauc ar sāli un pipariem. Var pievienot arī citas garšvielas, piemēram, muskatriekstu un ķiploku.
Cepamajā traukā kārto kartupeļus, ko pamīšus aplej ar saldo krējumu.
Cep līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī ~ 40 minūtes, līdz kartupeļi ir mīksti un virskārta zeltaini brūna.

PADOMS: ja saldais krējums viens pats liekas par traku, tad to var likt pusi uz pusi ar pienu. Ja baidieties, vai kartupeļi izcepsies (ja nav rīves un kartupeļi ir griezti iespējami plānas šķēles ar nazi), tad kartupeļu šķēles pāris minūtes var pavārīt.
31 Jul 2018

Brūklenes un ķiploki

Īsts vitamīnu kokteilis, kas garšai piešķir patīkamu smaržu, asumiņu no ķiploka un ogu piegaršu.

Ogas piestā saspaida, pievieno sasmalcinātu ķiploku un sāli. Visu kopā vēlreiz piestā saspaida vienmērīgā putrā, pievieno olīveļļu un samaisa.
Gaļu ierīvē ar marinādi un atstāj dziļākā šķīvī uz kādu stundu.
Uz pannas uzkarsē olīveļļu, gaļu apcep no katras puses ~ 2 minūtes, liek iepriekš sakarsētā krāsnī (līdz 220 °C temperatūrai) un cep ~ 15–20 minūtes. Cepšanas ilgums ir ļoti atkarīgs no filejas lieluma un biezuma.
Kad gaļa izņemta no krāsns, to, apsegtu ar foliju, atpūtina uz dēlīša pirms griešanas. Tai jābūt viegli sārtai.

Sviests un melnā sāls

Mazliet citāda marināde, kas ļaus gaļu cept sviestā, nevis eļļa. Sviests gaļai dod patīkami zīdainu garšu.

Sviestu istabas...


Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai.
Ziedkāpostu un brokoli sadala pa mazākām ziedkopām. Papriku, kabaci un tomātus sagriež ripiņās. Ķiploku horizontāli pārgriež uz pusēm. Ķiršu tomātiņus atstāj veselus vai pārgriež uz pusēm.
Visus dārzeņus liek cepamtraukā. Dārzeņiem pārlej rapšu eļļu, pievieno timiānu un pārkaisa sāli. Visu kārtīgi izmaisa.
Cep krāsnī 40–45 minūtes, līdz dārzeņi mīksti. Dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.
Variācijas

Lai dārzeņi iegūtu vairāk Austrumiem raksturīgo garšu, timiāna vietā pievieno pa tējkarotei malta kumīna un koriandra sēklu, bazilika vietā izmanto svaigu koriandru. Pievieno arī mazo bundžu konservētu turku zirņu sātīgākai maltītei.
Dārzeņiem pēc cepšanas var pievienot mīkstu kazas sieru un pārkaisīt ar grauzdētiem riekstiem, piemēram, pistācijām vai mandelēm.
Sautējumam līdzīgāku konsistenci var iegūt, dārzeņiem pievienojot mazo bundžu konservētu...
31 Jul 2018


Trauciņā lej siltu pienu, iemaisa 1 ēdamkaroti cukura un raugu. Samaisa un ļauj uzbriest 5 minūtes. Lielā bļodā liek 520 g miltu (pārējos pagaidām atstāj rezervē), pievieno cukuru un sāli. Kad rauga šķidrums kļuvis burbuļains, pievieno to sausajām sastāvdaļām un samaisa. Pievieno olu un eļļu, un mīca mīklu vismaz 7–10 minūtes. Ja mīkla lipīga, pa ēdamkarotei pievieno vēl miltus. Mīca mīklu, līdz tā kļuvusi maiga, elastīga un vairs nelīp ne pie bļodas malām, ne pirkstiem. Atpūtina mīklu 5 minūtes, tikmēr pagatavo pildījumu.
Pildījuma sastāvdaļas sajauc kopā bļodā, līdz izveidojusies viendabīga, pastai līdzīga konsistence.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai. Cepamo formu vai paplāti noklāj ar cepamo papīru.
Galdu mazliet nobārsta ar miltiem. Mīklu izrullē 25 x 30 cm...
31 Jul 2018

baneris