Padomi

Vaniļas mērce (15)
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Nereti, gatavojot dažādus saldos ēdienus, tiek piedāvāts tos bagātināt ar dažādām mērcēm. Viena no tādām mērcēm  ir vaniļas - klasiska, ar burvīgu garšas buķeti un neatkārtojamu garšu.  Vaniļas mērce ir labs sabiedrotais dažādiem pudiņiem, sacepumiem un krēmiem. Gatavojot mērci, pievienojiet cukuru pēc garšas. Ja mājās  mērce tiek gatavota bieži, tad vaniļas cukuru katra saimniece var pagatavot pati -  vaniļas pāksti ieliek traukā, uzber1 kg cukura un trauku aizvāko. Pēc 2-3 nedēļām vaniļas cukurs būs gatavs!

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 l piena
  • 6 olu dzeltenumi
  • 4-6 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa vaniļas cukura

1.Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

2. Dzeltenumus sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa ir dubultojusies un kļuvusi gaiša un krēmīga. Turpinot kulšanu lēni sāk pievienot karsto pienu.

3. Kad masa ir sakulta, katliņu liek uz plīts un nepārtraukti maisot karsē, līdz mērce kļūs krēmveidīga. Mērci nedrīkst uzvārīt! Ja tas ir noticis un piens sagājis ”pārslās”- sakuliet mērci ar blenderi!

Autors Liene Sondore
Liene Sondore
uztura speciāliste
E-pasts: liene.sondore@piegalda.lv
(7 votes, average: 3.29 out of 5)
Komentāri:
  • Estere saka:

    Nekad man nav izdevies uztaisīt mērci pēc šādas receptes, jo brīdī, kas jāliek mērci karsēt uz mazas uguns, tā ir pārāk šķidra- kā piens, bet ilgstoši karsējot, uzvārās. Tāpēc lietoju pulverīšus.
    Sakiet, cik ilgi jākarsē, lai sabiezētu?

  • May saka:

    Arī man ir līdzīga pieredze. Taču tad kaut kur izlasīju, ka, lai ātrāk sabiezētu, var pievienot ēdamkaroti miltus – es tos iesijāju caur sietiņu, un – jā, sabiezēja ātrāk.

    • Liene Sondore saka:

      Vaniļas mērces gatavošana prasa zināmu pacietību un vēlreiz pacietību. Savulaik pavārgrāmatās pat rakstīja, ka lai pagatavotu gardu maltīti un izceptu kādu kārumu, aiz virtuves durvīm ir jāatstāj dienas steiga, jātur pa ķērienam nepieciešamie produkti un galvenais – jābūt mierīgam.
      Ar vaniļas mērci ir tāpat – uz nelielas liesmas karsējot un maisot tai vienkārši ir jāsanāk, tā kļūst biezāka un biezāka. Ja pievieno kviešu vai kartupeļu miltus mērce kļūst biezāka ļoti ātri.

  • Sintija saka:

    Ir tikai viens knifiņš-Mērce jāsilda tika līdz 90° un bus kremiga un nebus šķidra…

  • Guntars saka:

    Esmu pārs reizes gatavojis šo vaniļas mērci,un tikai vienu reizi nesanāca.Tagad atkal pa ilgiem laikiem izdomāju izgatavot savu mīļāko saldo un vis perfekti sanāca. Pēc olu dzeltenuma pievienošanas vajag tikai uzkarsēt un kartīgi apmaisīt.Tad arī visam vjadzētu sanākt.Pēc specialitātes nēsmu pavārs bet patīk pašam arī gatavot.

  • Laura saka:

    A mērcei ir jāpaliek tādās kā putās? Ja tā nav tad kas tad ir jādara?

  • Liene Vilnīte saka:

    Lielām putām nevajadzētu būt. Putas varētu būt tāpēc, ka ir pārāk augsta temperatūra pienam. Vai putas nepazūd, tad kad atdziest?

  • Baiba saka:

    paldies par recepti! Taisīju 1-o x dzīvē, bet izdevās dievīga :)Sabiezēja tik labi,ka liekas – varbūt pat nedaudz par daudz.

  • Ingrīda saka:

    Es krēmu karsēju ūdens peldē, nevis tieši uz uguns

  • Inese saka:

    Izdevās lieliski! Man gan bija tikai kādi 800 ml piena, mērces biezums – ideāls.

  • solveta saka:

    Pagaidām ir labi! Vēl viss top.

  • katliņš saka:

    Man viss ir labi! Klāt vēl ēdīšu pīrādziņus.

  • Monta saka:

    Pielieciet citrona miziņu, būs pasakaina ne tikai garša, bet arī smarža!!!
    Un šo mērci var pagatavot arī kā krēmu, kad kuļot olas ar cukuru, pievieno 1 ēdamkaroti kartupeļu cietes. Pārējais process ir tāds pats. Krēmu ieliek bļodiņā pēc tam, pārklāj ar pārtikas plēvi un tur ledusskapī, kamēr pilnībā atdziest auksta. Tādu krēmu var pildīt vēja kūkās, taisīt ogu tarte, es taisīju vienreiz banānu kūku (pamatnei sadrupināti tējas cepumi ar sviestu, banānu kārta, karamele, šis krēms un putukrējums. tā ir fantastika, noteikti pamēģiniet. recepte no amerikāņu pavāres Laura Vitale (pati ir itāle pēc tautības, bet iedzīvojusies Amerikā, recepšu video runā tīrā angļu valodā))

  • gints saka:

    es sodien gatavoju vanilas merci sanaca laba
    darba mes ari taisam vanilas merci. parato to taisa musu sefene bet gribejas pameginat maja:) tiesam laba esmu gandarits par so merci:)

  • ravita saka:

    ļoti laba recepte

Lūdzu, jūsu komentārs:

Citi padomi

Zaļumu spēks
Zaļumu spēks (0)

Pavasaris ir laiks, kad savam organismam varam piedāvāt pilnvērtīgus, dabas dotus vitamīnus un minerālvielas.

Lasīt vairāk...
Virtuves karalienes – mērces
Virtuves karalienes – mērces (0)

Ēdiena gatavošana un pasniegšana nav iedomājama bez mērcēm - tās papildina ēdienu un rada papildus baudu ēdiena baudītājam.

Tradicionāli latviešu virtuvē biežāk gatavotās ir miltu mērces, papildinātas ar pienu, krējumu, saceptiem sīpolu un gaļas gabaliņiem. Mērcēm variācijas ir bezgala daudz. Mēs piedāvājam tikai dažus variantus, kā pārsteigt savus mājiniekus un viesus, ceļot galdā ēdienu, pārlietu ar gardu mērci.
Gatavojot mērces galvenais ir būt radošam - izmantot neapēstos ievārījumu krājumus, garšvielas, dažādus sierus, saldo vai skābo krējumu, rīvmaizi, olas dzeltenumus,dažādus augļus un ogas...

Mērces pat šķietami vienkāršu ēdienu spēj padarīt karalisku un izsmalcinātu!

Lasīt vairāk...
Salātos pati svarīgākā ir MĒRCE!
Salātos pati svarīgākā ir MĒRCE! (3)

Senie Romieši ir teikuši: lai pagatavotu labu mērci ir nepieciešami četri cilvēki: skopais ar etiķi, dāsnais ar eļļu, gudrais, lai pielietu eļļu un etiķi, un trakais – lai sajauktu visa sastāvdaļas kopā! Mēs sekojām senajam teicienam un jaucām paši savas mērces aromātiskiem un gardiem salātiem.

Lasīt vairāk...
Paši gatavojam piparkūku mīklu.
Paši gatavojam piparkūku mīklu. (9)

Šī ir brīnumgardu piparkūku recepte, ko mūsu žurnālam uzticēja Urszula Staņislavska. Tā iemantota no Urzulas vīra Viestura vecmāmiņas Kētes pašrocīgi veidotas pavārgrāmatas. Pēc ģimenes nostāstiem vecmāmiņa Kēte receptes pierakstījusi no savas vecmammas Marijas, kura 19. gs. sākumā ieradusies Latvijā no Vācijas. Kopā ar Kēti recepte pabijusi Sibīrijas izsūtījuma smagajos ceļos, atgriezusies Latvijā, un katru gadu Ziemassvētkos atkal tiek galdā celta. Šīs piparkūkas izdodas fantastiski plānas un trauslas!

Lasīt vairāk...
Idejas saldām dāvaniņām
Idejas saldām dāvaniņām (3)

Ziemassvētki ir dāvanu laiks. Lai izjustu Ziemassvētku burvību un mieru, iesakām neskriet pa veikaliem, meklējot katram radiniekam piemērotāko dāvaniņu, bet pagatavot tās pašiem. Tā ietaupīsiet gan laiku, gan nervus. Turklāt iegūsiet īstu Ziemassvētku noskaņu un omulību caur smaržām un garšām, un Jūsu prāts būs aizņemts ar patīkamu rosīšanos un domām par Jūsu mīļajiem.

Lasīt vairāk...
Abonēšanas akcijas uzvarētāji

5 laimīgie “Pie Galda!” abonenti tiek pie Zepter superpannām

Lasīt vairāk...

Piesakies kursiem!
Meklē?

Meklē recepti vai padomu pēc sastāvdaļas!